Γ. Μεϊμάρογλου: Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως έναν νέο, μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ηγετικό στέλεχος του Ποταμιού και στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, και προσθέτει ότι είναι αναγκαία η πολιτική συνεννόηση στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ενώ τονίζει πως καμία μεταρρυθμιστική δύναμη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πλην του ΣΥΡΙΖΑ γιατί , όπως λέει, «δεν είναι ούτε Κεντροαριστερά ούτε μεταρρυθμιστική δύναμη».

Επίσης ο κ. Μεϊμάρογλου θεωρεί «δήθεν προσωπική παρεξήγηση» την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ακολουθεί ολόκληρη  η συνέντευξη :

 

– Ξεπεράστηκε η «παρεξήγηση» του Σαύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά; Γιατί η εικόνα που δόθηκε με τη στάση όλων των πλευρών δυσαρέστησε πολλούς.

Αυτό που απασχολεί -και πρέπει να απασχολεί- όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής παράταξης, είναι η πολιτική συνεννόηση και ο κοινός βηματισμός όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Αλίμονο αν η μεγάλη αυτή προσπάθεια επηρεαστεί από δήθεν προσωπικές παρεξηγήσεις. Είναι καιρός να σταματήσουμε ν’ ασχολούμαστε με τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος και η πολιτική να επικρατήσει επιτέλους της παραπολιτικής.

– Κεντροαριστερά ή νέος μεταρρυθμιστικός φορέας; Διατυπώνεται από πολλές πλευρές το ερώτημα; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετέχει;

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως έναν νέο, μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις διαχέονται εγκάρσια στα φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, και στην προσπάθεια για τη ριζική αλλαγή της χώρας δεν υπάρχει η πολυτέλεια να λείψει κανείς. Οι δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς αποτελούν ασφαλώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του χώρου, γι? αυτό και έχουν καθοριστική ευθύνη για την πορεία συγκρότησής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση στο εγχείρημα αυτό με καμιά από τις ιδιότητες που αναφέρετε. Ούτε σαν «κεντροαριστερά» ούτε σαν «μεταρρυθμιστική» δύναμη. Η κυβερνητική του θητεία απέδειξε, αντίθετα, ότι πρόκειται για μια καθαρά αντιμεταρρυθμιστική και λαϊκίστικη δύναμη.

– Μεταρρυθμίσεις και «ξερό ψωμί»; Ή υπό όρους και ποιους;

– Η ανάγκη για ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι τόσο πιεστική που θα μπορούσα να συμφωνήσω με το «μεταρρυθμίσεις και ξερό ψωμί». Αλλά θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ότι ο όρος «μεταρρύθμιση» εμπεριέχει την πρόοδο ή, αν θέλετε, το θετικό πρόσημο που θέλουν μερικοί να προσθέτουν διευκρινιστικά. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ευημερία της κοινωνίας, και όχι μόνο των αριθμών. Μια «αρνητική» μεταρρύθμιση απλά δεν είναι μεταρρύθμιση. Η πείρα έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι οι πολλοί «όροι» οδηγούν τελικά στην ακύρωση των μεταρρυθμίσεων, τη στασιμότητα και το βάλτωμα της χώρας.

– Πώς εκτιμάτε την κυβερνητική τακτική να κλείσει την αξιολόγηση; Είναι πρόβλημα ο περίφημος «κόφτης» και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, όπως φαίνεται να θεσμοθετούνται;

Η κυβερνητική τακτική σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένει αναλλοίωτη. Τα μνημόνια και οι αξιολογήσεις κλείνουν μόνον όταν αδειάζουν τα κρατικά ταμεία και πτωχεύει η χώρα. Δεν κλείνουν στη βάση μιας ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης που, από την πλευρά της χώρας μας, στηρίζεται σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών μέτρων. Η δήλωση του κ. Ντομπρόβσκις ότι η υψηλή φορολογία είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική. Ακόμα και ο περίφημος «κόφτης», που κανονικά θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί στις δημόσιες σπατάλες και τη διαφθορά από δεκαετίες, προτείνεται μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, όμως, τις συνδέει απολύτως με την οποιαδήποτε μελλοντική απόκλιση από το πρόγραμμα. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων από την άλλη, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην επιτάχυνση, και επιτέλους, στην ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ιδιωτικοποιήσεων που χρονίζουν.

– Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το έργο της Επιτροπής Διαλόγου και μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της;

Η Επιτροπή «διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» προχωρά ήδη με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της αποστολής της. Οι θεματικές ομάδες εργάζονται συστηματικά και οργανώνονται workshops με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του κάθε χώρου, έτσι ώστε οι προτάσεις που τελικά θα διαμορφωθούν να έχουν πολιτική επάρκεια και επιστημονική πληρότητα. Οι μεταρρυθμιστικές μας προτάσεις θα είναι ουσιαστικές και αιχμηρές. Στόχος είναι να ενοχλήσουν όλους όσοι βολεύονται στη βαλτωμένη θεσμική πραγματικότητα και να προτείνουν σύγχρονες και εφαρμόσιμες, στη χώρα μας, αναπτυξιακές προτάσεις, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε το έργο της επιτροπής ως το τέλος του Ιούνη. Το επόμενο βήμα είναι να συγκληθεί ένα πολύ ευρύτερο όργανο, μια μεγάλη εθνική συνέλευση, που θα επικυρώσει τις προτάσεις και θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του νέου φορέα στον προοδευτικό μεσαίο χώρο.

– Η γραμμή ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη τρίτος πόλος πόσο πειστική είναι;

Ο Τσίπρας ομολόγησε και ο ίδιος, δια των… αυταπατών του, ότι απέτυχε στην διακυβέρνηση της χώρας. Δεν ξέρω πόσους μπορεί να συγκινήσει πια η προσπάθειά του να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί η όποια παράταση της παραμονής του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, κατάφερε να αναδειχθεί στην ηγεσία της συντηρητικής παράταξης παρουσιάζοντας ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό προφίλ. Ασφαλώς η προσπάθεια να μεταμορφώσει το κόμμα του δεν θα είναι εύκολη, αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας προοδευτικός πολίτης θα γοητευτεί τόσο ώστε να λάβει μέρος στην εσωκομματική μάχη της ΝΔ. Μια ενιαία προοδευτική παράταξη του Κέντρου, με σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα θα απελευθερώσει τις ευρείες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, που ασφυκτιούν αναγκασμένες να επιλέγουν εδώ και χρόνια το μικρότερο κακό.

– Συμφωνείτε με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Άλλη μία παραδοσιακή μας παθογένεια. Ο εκλογικός νόμος από εργαλείο έκφρασης της δημοκρατικής επιλογής των πολιτών, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κατάληψης ή και παραμονής στην εξουσία. Οι αρχές και οι ιδεολογικές αφετηρίες των κομμάτων προσαρμόζονται στις εκάστοτε εκλογικές τους ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόταν, ως αριστερή αντιπολίτευση, για την «απλή και άδολη αναλογική», και κυβερνάει τη χώρα με το παράλογο μπόνους των 50 εδρών. Προφανώς οι δημοσκοπήσεις τού επιβάλλουν τώρα να προσαρμόσει τις απόψεις του. Ήδη ο πρόεδρος της Βουλής απέσυρε την πρόταση Κουρουμπλή, πριν καλά-καλά παρουσιαστεί. Η χώρα μας χρειάζεται έναν δημοκρατικό εκλογικό νόμο, συνταγματικά κατοχυρωμένο, που θα υπακούει και θα λειτουργεί προς όφελος των αναγκών της ομαλής διακυβέρνησης της χώρας και όχι των εκάστοτε μικροκομματικών συμφερόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Μιχαήλ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019