Η πτώση των νεοναζί

 

Με την σημερινή απολογία του Μιχαλολιάκου και τις – παραδειγματικές ελπίζουμε – ποινές που θα επιβάλει το δικαστήριο, κλείνει ένας από τους χειρότερους και πιο ντροπιαστικούς κύκλους της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Μια κλίκα αδίστακτων νοσταλγών των πιο εφιαλτικών στιγμών της ανθρωπότητας μεταμφίεσαν την εγκληματική νεοναζιστική τους οργάνωση σε «πολιτικό» κόμμα και αξιοποιώντας τις δημοκρατικές αρχές κατάφεραν να μολύνουν την Ελληνική Βουλή με την αποτρόπαια παρουσία τους.

Η πτώση της Χρυσής Αυγής που ουσιαστικά ξεκίνησε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποτελεί μια νίκη των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας που την πολέμησαν με σθένος από την αρχή, πρώτα απ’ όλα όμως αποτελεί νίκη των αξιών των φιλελεύθερων δημοκρατικών ιδεών. Ο φασισμός και οι κάθε λογής υμνητές του δεν έχουν θέση στον πολιτικό και πολυπολιτισμικό κοινωνικό μας σύστημα.

Η νίκη αυτή δεν πρέπει να δημιουργήσει κανενός είδους εφησυχασμό. Οι θρασύδειλοι χρυσαυγίτες και οι οπαδοί τους μπορεί να «μαζεύτηκαν» προς στιγμήν αλλά δεν εξαφανίστηκαν. Είτε μέσα από άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε – κυρίως – μέσα από κοινωνικές αντιδράσεις θα συνεχίζουν να προωθούν τις «ιδέες» και τις πρακτικές τους εκμεταλλευόμενοι πραγματικές και μη δυσκολίες της συγκυρίας. Το οξύ προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εκδήλωσης της ρατσιστικής τους συμπεριφοράς.

Η ισχυροποίηση και ο σεβασμός των θεσμών του Δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η καλύτερη θωράκιση της Ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον κίνδυνο της οργανωμένης νεοναζιστικής αντεπίθεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ