Ανάδελφοι προς τα κάτω!

 

Κάτω από τη βάση στην κατανόηση κειμένου, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, σύμφωνα με την έκθεση Pisa, βαθμολογούνται οι Έλληνες μαθητές. Μάλιστα, φέρονται να υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου των μαθητών των χωρών του ΟΟΣΑ καθώς κατατάσσονται στην 34η θέση μεταξύ 37 χωρών.

Το χαμηλό επίπεδο των μαθητικών επιδόσεων δεν οφείλεται βέβαια αποκλειστικά ή κυρίως στους Έλληνες μαθητές. Οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού μας συστήματος και των παραγόντων που το συνδιαμορφώνουν, αντανακλά συνολικά το επίπεδο της κοινωνίας μας.

Η αναφορά τις συγκεκριμένης έκθεσης δεν αποτελεί ασφαλώς έκπληξη για κανέναν που θέλει να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα, μακριά από «ανάδελφες» αυταπάτες. Τίποτα διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε σε μια χώρα που η αριστεία κατάντησε να θεωρείται ρετσινιά και τα καλύτερα μυαλά της ξενητεύονται για να προκόψουν.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα παιδείας. Η έλλειψη παιδείας είναι η κερκόπορτα που αφήνει τον λαϊκισμό να δηλητηριάσει τη νεολαία και την κοινωνία ολόκληρη. Και δεν αφήνει φυσικά κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ