Το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν ακολουθεί την κοινωνία. Ενώ στην κοινωνία υπάρχουν διχασμοί, στο πολιτικό σύστημα απλώς αλλάζουν στρατόπεδο οι ατάκες. Πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό «φοροεπιδρομή». Πριν από λίγες μέρες, το ίδιο ακριβώς είπε η ΝΔ. Πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ έθετε την κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανό. Τώρα απευθύνει προειδοποιήσεις η ΝΔ. Πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ για τις έκτακτες εισφορές. Σήμερα, τις επιβάλλει αυτό. Ενώ στην κοινωνία οι μισοί έχουν βαρεθεί να πληρώνουν για τα προνόμια των άλλων μισών, στο πολιτικό σύστημα κανείς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να τα θίξει. Και όταν κάποιος πάει να ανοίξει κανένα θέμα, πέφτουν όλοι οι υπόλοιποι επάνω του και το κλείνουν.
Η πολιτική γεωγραφία, ακόμη και αυτή που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, δεν αποτυπώνει και δεν αποτελεί προβολή του κοινωνικού ανάγλυφου. “Οι πολιτικοί είναι αλλού” λένε οι νέοι και φαίνεται να έχουν δίκιο. Χρειάστηκε να φτάσει η χώρα στα όρια της χρεοκοπίας για να μπουν κάποιοι και για λίγες φορές σε αυτοκίνητα 1400 κυβικών. Χρειάστηκε να φτάσει η χώρα στα όρια της χρεοκοπίας για να περιοριστούν τα κρατικά αυτοκίνητα και κινητά. Χρειάστηκε να φτάσει η χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας για να ανακοινώσουν μερικό πάγωμα των προσλήψεων. Τη στιγμή που ξέρουν οι πάντες πως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αργόμισθοι. • Ποιος κανόνας λέει ότι ο οικοδόμος μπορεί να μένει στη δουλειά μέχρι τα 65, ενώ ο πυροσβέστης πρέπει να βγαίνει στη σύνταξη στα 48;
• Ποιος κανόνας λέει ότι η καθαρίστρια της πολυκατοικίας μου θα βγει στη σύνταξη στα 65, ενώ η καθαρίστρια της Εθνικής στα 50;
• Ποιος κανόνας λέει ότι οι σημερινοί νέοι θα βγουν στη σύνταξη στα 70, για να είναι οι προηγούμενοι αραχτοί;
• Ποιο κόμμα και ποιος πολιτικός ασχολείται με αυτά τα θέματα;
• Ο ΣΥΝ ζητά όλοι οι συμβασιούχοι των stage να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Δε λέει, όμως, ποιος θα τους πληρώσει. Απλώς το κόμμα γίνεται αρεστό και θέλει να πάρει τις ψήφους τους.
Φοβάμαι ότι όταν ένας πολιτικός μιλά για τους αδύναμους, μάλλον έχει στο μυαλό του τους κολλητούς του, την εκλογική του πελατεία. Και αυτοί δεν είναι οι πραγματικά φτωχοί, οι οποίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στα άθλια νοσοκομεία μας και τα απαράδεκτα σχολεία μας. Γιατί υπάρχουν κάτι άλλοι “αδύναμοι”, οι οποίοι με κάτι επιδόματα, οδοιπορικά και φακελάκια, περνάνε “ζάχαρη”.
Κανείς δεν ζητά περιορισμό προνομίων. Το επιθυμητό θα ήταν η επέκτασή τους. Το αθέμιτο είναι ορισμένοι να πληρώνουν τα προνόμια των άλλων. Το θέμα είναι ότι κάποιοι πληρώνουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα, ή και καθόλου. Ακούγεται ωραίο το επιχείρημα να πληρώσουν όσοι έχουν. Γιατί να πληρώνει, όμως, ο τύπος που πεθαίνει στη δουλειά και βγάζει πέντε δεκάρες παραπάνω, για να συνεχίσουν κάποιοι άλλοι να απολαμβάνουν προνόμια και ασυλίες; Να πληρώσουν πρώτα όσοι είναι βολεμένοι και μετά, άμα ολοκληρωθεί ο κύκλος, ας πληρώσουν παραπάνω και όσοι ήδη βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αν το πολιτικό σύστημα δεν αναλάβει τις ευθύνες του, τα χάσματα στην κοινωνία θα μεγαλώσουν. Μόνη διέξοδος θα είναι η σύγκρουση και η ανατροπή. Μπορεί να ακουστεί παράδοξο, αλλά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δημιουργούνται επαναστατικές συνθήκες. Όχι βέβαια για να στηθούν κρεμάλες στο Σύνταγμα. Αλλά για να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ορισμένοι από τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς.
Mη χρησιμοποιείς κεφαλαία γράμματα στον τίτλο αλλά και γενικά - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα, ή, κατά περίπτωση, για επικεφαλίδες μέσα στο κείμενο. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.
Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Μέγιστος επιτρεπτός αριθμός χαρακτήρων: 6,000
Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί μετά από έλεγχο της σύνταξης της ιστοσελίδας.