Γιορτινά μαντάτα!

Μέσα στον καταιγισμό των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, των εκκλήσεων και των προειδοποιήσεων που κυριαρχούν τις φετινές «ξεχωριστές» γιορτινές μέρες, αξίζει να σημειώσουμε μερικά καλά και αισιόδοξα νέα.


Ξεκίνησε το ταξίδι των εμβολίων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τη στιγμή που θα έρθουν τα εμβόλια, μέχρι να φύγει ο κορωνοϊός θα χρειαστούν βέβαια μερικοί μήνες, σημασία έχει ωστόσο ότι έχουμε πια ένα αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας. Κι αυτό χάρη στην επιστημονική γνώση και έρευνα που αποδείχτηκε ικανή και έτοιμη να κάνει το καθήκον της σε μια τόσο κρίσιμη για την ανθρωπότητα στιγμή. Τώρα η ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι αποκλειστικά δική μας.


Χρειάστηκαν 4,5 χρόνια, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, για να συνειδητοποιήσουν οι Βρετανοί πολίτες ότι έκαναν λάθος, όπως επιβεβαιώνει με σημαντική πλειοψηφία, η τελευταία σχετική δημοσκόπηση. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια ρεαλιστική συμφωνία για τις μεταbrexit εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Μπορεί να αποφευχθούν έτσι οι καταστροφικές συνέπειες μιας άτακτης αποχώρησης της Μ. Βρετανίας. Ωστόσο, το πλήγμα στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης θα παραμείνει σαν μια ισχυρή προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν το μέλλον της «γηραιάς» Ηπείρου αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης.


Τα μέλη της «τζιχαντιστικής» συμμορίας που υπέβαλε τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου σε δημόσιο εξευτελισμό, ταυτοποιήθηκαν από τις αρχές και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Η σύλληψή τους θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, για  όλους όσους ντράπηκαν για το αποτρόπαιο δημόσιο θέαμα. Είναι ταυτόχρονα ένας κόλαφος για τους πολιτικά και κοινωνικά ανεύθυνους που υπέθαλψαν και υπεράσπίστηκαν τις εγκληματικές συμπεριφορές στο χώρο των πανεπιστημίων με πρόσχημα το «άσυλο». Αλλά και για όσους συνεχίζουν να προβάλλουν κωλύματα στην κατοχύρωση της ελεύθερης και ασφαλούς διακίνησης των ιδεών που κάποιοι την υπερασπίστηκαν παλιότερα με τη ζωή τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ