Κύπρος: Τατάρ και Ακιντζί στο 2ο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα

Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» για την ανάδειξη ηγέτη των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Με καταμετρημένο το 97,45% ο κ. Τατάρ προηγείται με 32,44%, ενώ ακολουθεί ο κ. Ακιντζί με 29,72%.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 21,61%, ενώ ακολουθούν Οζερσάι, Αρικλί και Ντενκτάς με 5,75%, 5,42% και 4,24% αντίστοιχα.

Ιστορικό χαμηλό σε ότι αφορά την αποχή σημειώθηκε κατά την «εκλογική» αναμέτρηση στα κατεχόμενα αφού η προσέλευση των ψηφοφόρων έφθασε μόλις το 54,72%.


Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, Οι Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά στον πρώτο γύρο και πήραν το εισιτήριο για τον κρίσιμο β? γύρο που θα αναδείξει και τον τελικό νικητή της εκλογικής αυτής διαδικασίας. Πρώτος έκοψε το νήμα του πρώτου γύρου ο «πρωθυπουργός» και αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ με ποσοστό 32,35% ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 29,84%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί με ποσοστό 21,68%% ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ενώ ακολουθούν Κουντρέτ Όζερσάι (5,74%), Ερχάν Αρικλί (5,36%), Σερντάρ Ντενκτάς(4,20%).


Σκληρή μάχη για τον 2ο γύρο την Κυριακή

Ο πρώτος παράγοντας που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα είναι το ύψος της αποχής. Αν οι ψηφοφόροι όσων δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο, αποφασίσουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία πως δεν τους αφορά το να πάνε να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, τότε το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο. Ρόλο κλειδί στο αποτέλεσμα θα διαδραματίσουν οι ψηφοφόροι του ΡΤΚ του Ερχιουρμάν, που αντιστοιχούν στο 20 – 21% του εκλογικού σώματος. Η λογική στη βάση αρχών και θέσεων λέει πως η μεγάλη μερίδα αυτών των ψηφοφόρων θα στραφεί προς τη στήριξη του Μουσταφά Ακιντζί, τόσο λόγω της στάσης στο Κυπριακό  όσο και στην γενικότερη πολιτική φιλοσοφία που είναι πιο κεντροαριστερή. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια