ΗΠΑ: Αρνείται να δεσμευτεί για ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας ο Τραμπ

Αρνήθηκε την Τετάρτη να δεσμευτεί σε ομαλή μετάβιβαση της εξουσίας αν χάσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Θα δούμε τι θα γίνει» είπε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τραμπ πολύ συχνά αμφισβητεί προκαταβολικά τη νομιμότητα των εκλογών εξαιτίας της επιστολικής ψήφου, την οποία ενθαρρύνουν οι Δημοκρατικοί λόγω πανδημίας

 «Οι κάλπες είναι καταστροφή» είπε. 

Η ερώτηση έγινε από τον διαπιστευμένο στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφο του Playboy Μπράιαν Καρέμ: τον ρώτησε αν «δεσμεύστε εδώ, σήμερα, για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου». Με το γνωστό απαξιωτικό ύφος του, ο Τραμπ απάντησε «Θα δούμε τι θα γίνει. «Ξέρετε ότι διαμαρτύρομαι για τις κάλπες και οι κάλπες είναι μια καταστροφή», είπε αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο, την οποία τρέμει. «Το κατανοώ, αλλά ο κόσμος εξεγείρεται» ανταπάντησε ο δημοσιογράφος, ο οποίος επανέλαβε την ερώτηση. «Σταματήστε τις κάλπες και θα έχουμε μια πολύ ειρηνική (διαδικασία) –μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει μετάβαση, αλλά συνέχεια», απάντησε με νόημα, προεξοφλώντας τη νίκη του επί του Μπάιντεν.  

Τα σχόλιά του για τη μετάβιβαση της εξουσίας ήταν μόλις η τελευταία πρόκληση της ημέρας. Νωρίτερα πρόβλεψε απόλυτα ότι η προεδρική εκλογή θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο και είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που ήθελε να έχει την πλειοψηφία των δικαστών με το μέρος του. 

«Νομίζω ότι θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε εννέα δικαστές και νομίζω ότι το σύστημα θα το προχωρήσει πολύ γρήγορα» είπε σχετικά με την αναγκαιότητα γρήγορης ανάδειξης για την έδρα της εκλιπούσας  Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Το προηγούμενο βράδυ σε συγκέντρωση κοντά στο Πιτσμπουργκ εξαπέλυσε ξενοφοβική επίθεση κατά της βουλευτού Ιλχάν Ομάρ, που μετανάστευσε στη Μινεσότα των ΗΠΑ από τη Σομαλία στη δεκαετία του 1990.

«Μας λέει πώς να κυβερνήσουμε τη χώρα μας» είπε ο Τραμπ. «Τι έκανες από εκεί που ήρθες; Πώς πάει η χώρα σου;» 

Σε άλλη συγκέντρωση την προηγούμενη μέρα ο Τραμπ είπε ότι ο κορωνοϊός «δεν επηρεάζει σχεδόν κανένα» παρά τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας που στις ΗΠΑ ξεπερνά τις 200.000. 

  


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019