Εξυπηρετώντας τη Novartis

Πηγή: Athens Voice.


Σε εξωδικαστική συμφωνία κατέληξε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη Novartis. H φαρμακευτική θα πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο 345 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα. Ανάμεσα στα τμήματα της Novartis που ανακαλύφθηκε πως ασκούσαν πολιτικές δωροδοκίας «υπαλλήλων» –κρατικών -κυρίως- νοσοκομείων και επιβλεπομένων κλινικών, είναι και η Novartis Hellas. Να το κάνουμε λιανά; Οι Αμερικανοί έβαλαν στα δικά τους δημόσια ταμεία πρόστιμα για τις «δραστηριότητες» της πολυεθνικής στη χώρα μας! (Καθώς και στην Κίνα, τη Ν. Κορέα και το Βιετνάμ). Πώς; Με τον απλούστατο τρόπο: οι Αμερικανοί έβαλαν στόχο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και τιμώρησαν την εταιρία βάζοντας στα δημόσια ταμεία τους κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια και υποχρέωσαν την πολυεθνική να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει αυτές τις ενέργειές της με ακόμη βαρύτερα πρόστιμα. Στις σχετικές, τέλος, ανακοινώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν γίνεται καμία αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

 

Και προσγειωνόμστε στην Ελλάδα: Πόσα εκατομμύρια πλήρωσε η Novartis για τη σκανδαλώδη πολιτική της στη χώρα μας; Μηδέν, νάθινγκ, νάδα. Διότι βεβαίως ο στόχος του Σύριζα και των Ανέλ δεν ήταν ούτε το ίδιο το πολυπλόκαμο σκάνδαλο Novartis, ούτε η τιμωρία της εταιρείας, ούτε η δημιουργία δικλείδων ασφαλείας για τη μη διαιώνιση της «δραστηριότητας» της, ούτε η εισροή κάποιων χρημάτων «έναντι» του σκανδάλου (και του κόστους του για τη Δημόσια Υγεία) στα δημόσια ταμεία. Ήταν η μετακίνησή του από το πεδίο του πραγματικού σκανδάλου στο πεδίο της πολιτικής, η «μεταμφίεσή» του σε πολιτικό, προσανατολίζοντας και ενορχηστρόνωντας όλη τη διαδικασία στην καταγγελία των πολιτικών αντιπάλων του Σύριζα και των Ανέλ. Αποτέλεσμα η «λάσπη» στην ίδια την πολιτική ζωή της χώρας αλλά και η απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία με τον νομικό «εξοπλισμό» πια της Novartis μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών.


Τώρα συζητείται στη Βουλή η διερεύνηση των παρεμβάσεων των υπευθύνων του Σύριζα στη Δικαιοσύνη. Αυτών που εν χορώ χαρακτήριζαν το «μεταμφιεσμένο» σκάνδαλο σε «μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως ελληνικού κράτους». Καλό θα ήταν ωστόσο να εξεταστεί και το πόσα λεφτά οφείλουν να επιστρέψουν στο Δημόσιο από αυτά που στην ουσία χάρισαν στη Novartis.

 

(Ηαπόφαση του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Novartis)

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ