«Εχθρός» των πρόωρων εκλογών είναι η μεγάλη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Είναι φανερό πλέον ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όλοι απεύχονται τις πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, έχοντας αποδείξει ότι σέβεται τους Θεσμούς και τις υποσχέσεις του, επιθυμεί να ολοκληρώσει την θητεία του. Με μία πλειοψηφία 158 βουλευτών αισθάνεται πολύ άνετα να κυβερνήσει και να συμπληρώσει την συνταγματική θητεία των τεσσάρων ετών. Οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων, φοβούμενοι τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, απεύχονται τις πρόωρες εκλογές, αφού διακυβεύεται η είσοδός τους στην επόμενη Βουλή. Το ΚΙΝΑΛ αισθάνεται ήδη την πίεση από τις επιτυχείς πρωτοβουλίες και το κοινωνικό πρόσωπο που έδειξε στην κρίση του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός. Εξαιρείται το ΚΚΕ, το οποίο έχει ένα σταθερό ακροατήριο, που του διασφαλίζει την (έστω και ισχνή) παραμονή του στο Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα άντεχε μία ακόμη ήττα σε διάστημα δεκαπέντε μηνών. Θα ήταν η πέμπτη εκλογική ήττα στη σειρά, γεγονός που θα ωθούσε πολλούς να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία και τη θέση του αρχηγού στο κόμμα.

Αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν συμφέρει η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Εκτός από τον σεβασμό του προς το Σύνταγμα και τους θεσμούς, εκτός από το ότι έχει σχεδιάσει και εκπονήσει ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, έχει να αντιμετωπίσει και έναν «εχθρό»: την μεγάλη δημοφιλία του, τη διεθνή αναγνώριση της οποίας τυγχάνει και την ικανοποίηση του 85% των πολιτών από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα φλέγοντα θέματα. «Κινδυνεύει» ακόμη και με την απλή αναλογική να του δοθεί αυτοδυναμία στη Βουλή. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις του δίνουν 42,5%, το οποίο αναγόμενο στο ποσοστό των εγκύρων ψήφων, του δίνει ένα ποσοστό της τάξης του 48-48,5%. Στην περίπτωση αυτή, εάν εκλέξει 150-151 βουλευτές με απλή αναλογική, δεν θα έχει τη δικαιολογία της προσφυγής σε δεύτερες εκλογές. Τέλος, έχει αποδείξει περίτρανα ότι για αυτόν προέχει το συμφέρον της χώρας από εκείνο του κόμματός του.

Έτσι, ας αισθάνονται όλοι ήσυχοι. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας ας θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα δοθεί η ευκαιρία στον Γιάννη Στουρνάρα, ως Διοικητής της ΤτΕ έως το 2026, να «υπονομεύσει» την επόμενη θητεία του ως πρωθυπουργού της χώρας. Διότι, απλούστατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του Γ. Στουρνάρα. Όλα αυτά φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο νυν πρωθυπουργός θα συνεχίσει να κυβερνά με μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με σύνεση και αποφασιστικότητα, όπως πράττει έως σήμερα. Αρκεί να θυμάται ότι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η είσοδος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση περνούν μέσα από τον εκσυγχρονισμό του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Κάτι που αναμένει ακόμη την υλοποίησή του. Κάτι που πρέπει να τολμήσει τώρα, που το πολιτικό του κεφάλαιο βρίσκεται το ζενίθ, θέτοντας στην άκρη τις μικροπολιτικές βλέψεις κάποιων βουλευτών και υπουργών του.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ