Επαγγελματίες επαναστάτες

Ποιος έχει δίκιο στην Αίγυπτο; Ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός στην χώρα των Φαραώ; Δύσκολες ερωτήσεις… Από την μια πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση φανατικών ισλαμιστών. Από την άλλη έναν στρατό που καταλύει την δημοκρατία. Αυτά για τον πολύ κόσμο γιατί για κάποιους εδώ «αναλυτές» η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Ο Λαός έχει δίκιο. Είχε δίκιο όταν ανέτρεψε τον –δικτάτορα μεν μετριοπαθή δε- Χόσνεϊ Μομπάρακ. Και είχε δίκιο προψές όταν ξανανέτρεψε (ο Λαός, ο στρατός δεν έχει σχέση-μην ακούτε τα χουντικά ΜΜΕ) τον Μόρσι. Τον Μόρσι που ο ίδιος Λαός (έχοντας πάντα δίκιο) είχε ψηφίσει πριν μόλις ένα χρόνο.

Για πολλούς συμπατριώτες μας λοιπόν, ο Λαός έχει πάντα δίκιο. Αρκεί φυσικά να βγαίνει στους δρόμους. Αλλιώς δεν είναι Λαός. Είναι ένα μάτσο πρόβατα, κοιμισμένοι, κρατικοδίαιτοι, βολεμένοι. Έτσι ακριβώς. Οι τύποι π.χ. που κάψανε το Αττικόν είναι Λαός. Είναι de facto φτωχοί που καταστρέψανε το μισητό αυτό σινεάκ επειδή δεν είχαν λεφτά (λόγω Μνημονίου, Τρόικας, Σόρος κ.ο.κ.) για να αγοράσουν εισιτήριο (μη γελάτε, γράφτηκε και αυτό). Αντίθετα, αυτοί που διασκεδάζουν με οποιονδήποτε τρόπο ΔΕΝ είναι Λαός.

Αν κάνετε μια βόλτα στο «επαναστατικό» ελληνικό Facebook θα ανακαλύψετε μια νέα μόδα: Διάφοροι σεσημασμένοι «επαναστάτες» ανεβάζουν τα γνωστά βιντεάκια του Star από το «ξεφάντωμα στη Μύκονο» και από κάτω ακολουθούν δεκάδες σχόλια με ακατονόμαστες κατάρες του στυλ «Καρκίνο στα κωλόπαιδα». Θα μου πείτε, πόσο μικρόψυχος πρέπει να είσαι για να εύχεσαι σε μια εικοσάχρονη κοπέλα που χορεύει να πεθάνει από μια φριχτή ασθένεια; Οι κακές γλώσσες (ανάμεσα σε αυτές κι η δικιά μου) λένε πως όλοι αυτοί, την εικοσάχρονη (καλλίγραμμη) κοπέλα την μισούν διπλά. Α/ Επειδή διασκεδάζει ενώ οι ίδιοι ξεροσταλιάζουν πάνω από ένα πληκτρολόγιο και β/ Επειδή δεν θα την έχουν ποτέ. Ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη που θα της μοιάζει.

Πάντως, ο ελληνικός Λαός έχει και μια πρόσθετη υποχρέωση. Κάθε φορά που σε κάποια (μακρινή ή κοντινή) χώρα ξεσηκώνεται ο εκεί Λαός ο δικός μας πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθεί. Μη μας ξανακράξουνε όπως είχαν κάνει τότε οι ισπανοί με το διαβόητο -τρελή μούφα ιστορία- πανό «Σιγά, μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες». Βγαίνουν, που λέτε οι Τούρκοι στα σοκάκια της Πόλης; Αμέσως πρέπει να τους μιμηθεί ο ελληνικός Λαός. Ξεσπούν οι Καριόκας στις φαβέλες στο Ρίου ντε Ζανέιρου; Αμέσως πρέπει να τους μιμηθεί ο ελληνικός Λαός. Θα μου πείτε, η χώρα μας ούτε Ισλαμιστή πρόεδρο έχει που να σκοπεύει να απαγορεύσει τα φιλιά στους δημόσιους χώρους ούτε ετοιμάζεται να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2014. Ντροπή σας! Αν μου τα πείτε αυτά δεν ανήκετε στον Λαό. Είστε προφανέστατα νεοφιλελεύθερος και έχετε αναμφιβόλως πληρωθεί αδρά για να εκφράζετε τέτοιες απόψεις. Στην τελική, κακώς διαβάζετε το άρθρο μου., Άιντε! Δρόμο!

Πιο σοβαρά τώρα. Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε την –διαδικτυακή κυρίως- κραυγή «Όλοι στους δρόμους!». Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι Έλληνες είναι πολύ παθητικοί, πως δεν διαδηλώνουν όσο έπρεπε. Η αλήθεια είναι ακριβώς το ανάποδο. Οι Έλληνες το παρακάνανε. Έβγαιναν συνεχώς «στους δρόμους». Με αποτέλεσμα τα «καπελώματα» να γίνουν κανόνας ακόμα και στον πιο έντιμο και άδολο αγώνα. Με αποτέλεσμα οι –εκάστοτε- κυβερνήσεις να μην παίρνουν πλέον τις διαδηλώσεις στα σοβαρά. Με αποτέλεσμα ο μέσος Έλληνας πολίτης να έχει κουραστεί να τρέχει κάθε τρεις και λίγο στο Σύνταγμα. Ειδικά, ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος, αυτός που έχει λόγους να διαμαρτυρηθεί έχει σοβαρότερα πράγματα να κάνει απ’το να βλέπει τις πλάτες σπεκουλαδόρων και γιαλαντζί επαναστατών…

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ