Αργήσατε, Αρχηγέ

Αρχικά σκέφτηκα να γράψω για την Άρτεμις Αλεξιάδου. Το όνομά της, δεν λέει πολλά στους περισσότερους στην Ελλάδα. Η Άρτεμις είναι καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και τιμήθηκε με το σπουδαίο βραβείο Leibniz Prize για το ερευνητικό της έργο. Από τους σπουδαίος ανθρώπους που διαπρέπουν εκτός Ελλάδας. Είναι και πολλοί άλλοι.

Έπειτα, άλλαξα γνώμη και είπα να αναφερθώ στις διαδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στη Σουηδία, όπου όλο το πολιτικό φάσμα, κοινωνία των πολιτών και μεταναστευτικές κοινότητες, θα διατρανώσουν με σαφή τρόπο και ξεκάθαρη φωνή, σε πολλές πόλεις, πως ρατσισμός και ναζισμός, δεν έχουν θέση στη σουηδική κοινωνία. Αφορμή έγινε η επίθεση μιας δράκας ναζί, σε ανθρώπους που διαδήλωναν ενάντια στα ρατσιστικά συνθήματα που είχαν γράψει οι πρώτοι σε τοίχους της περιοχής Karrtorp στη Στοκχόλμη. Βλέπεις, εδώ δεν ζητάει το ένα κόμμα από το άλλο να καταδικάσει με λόγια αλλά όλα μαζί, κάνουν το αυτονόητο και προστατεύουν τη Δημοκρατία.

Πήγε στην άκρη και αυτό, έπειτα από ένα e-mail της Διεθνούς Αμνηστίας, από το οποίο μαθαίνω πως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, φέρεται να είπε μεταξύ άλλων σε αξιωματικούς ότι «πρέπει να κάνουμε το βίο αβίωτο στους μετανάστες». Ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι «εάν είναι ακριβείς, οι βαθιά σοκαρίστηκες δηλώσεις που σήμερα αποδίδονται στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας θα αποκάλυπταν σκόπιμη περιφρόνηση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο και μια ευκαιρία στην Ε.Ε.». Τελικά, οι δηλώσεις έγιναν και είναι ακριβέστατες, όπως μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά.Αργήσατε, όμως, κύριε Αρχηγέ. Έχοντας υπάρξει ο ίδιος στο παρελθόν αυτόπτης μάρτυρας και θύμα βασανιστηρίωνστα σύνορα, το μακρινό 1991, αλλά και με παραμονή πάνω από 21 χρόνια στην Ελλάδα, σας ενημερώνω πως, η ζωή των μεταναστών και προσφύγων, κυρίως εκείνων χωρίς χαρτιά αλλά και νόμιμων, που δεν κρατούνται, ο βιός τους είναι αβίωτος, συνήθως, και χωρίς τις δικές σας προτροπές.Το ίδιο το κράτος, δια των λειτουργών του, με και χωρίς στολή, τα έχει καταφέρει περίφημα.

Οι μαρτυρίες προσφύγων, μέχρι και για βιασμούς και πνιγμούς στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι εκεί για να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, να προστατέψουν τις ζωές τους δηλαδή, είναι απλώς η επιβεβαίωση ενός δράματος που εκτυλίσσεται χρόνια, με όλο και περισσότερο σαδισμό, με όλο και μεγαλύτερη απανθρωπιά, τώρα και με τις ευλογίες των ανωτέρων. Πριν καιρό, ο Θάνος Τζήμερος, διαφημιστής και επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, είχε προτείνει κάτι τέτοιο, όπως ο κύριος αρχηγός, και δεν ξέρω αν αυτόναντέγραψε ο τελευταίος. Πέραν τούτου, αν και μετά από αυτό, ο Αρχηγός παραμείνει στη θέση του, κατά τη γνώμη μου θα είναι επιβράβευση της παρανομίας εις βάρος της νομιμότητας και άλλο ένα μαύρο στίγμα την χώρα και τη θέση που κατέχει, η οποία απαιτεί να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και όχι υποκινητής κρατικής βίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ