Θεμέλια για αναγέννηση της παράταξης

Μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα κανείς πια στην Κεντροαριστερά δεν μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ή την αλαζονεία της μοναχικής πορείας. Εφόσον επιδιώκουμε να αλλάξουμε το μέλλον του τόπου ως πλειοψηφικό ρεύμα οφείλουμε να δούμε την αλήθεια των αριθμών: με ενωμένη την Κεντροαριστερά το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών δεν θα προκύψει από το άθροισμα, αλλά από τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεών της.

Μέσα από ειλικρινή διάλογο, σύνθεση διαφορετικών τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων, μπορούν να αναδειχθούν πολιτικές και προγραμματικές προτεραιότητες. Η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού θα θέσει τα θεμέλια για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης.

Αυτό το εγχείρημα δεν χωρά αρχηγισμούς, δημαγωγίες και λογικές σύγχρονων κοτζαμπάσηδων. Το εναρκτήριο κάλεσμα αφορά όλους όσοι ανήκουν στο χώρο που προσδιορίζεται από το φιλελεύθερο κέντρο ως την ανανεωτική αριστερά και θέλουν να συνεισφέρουν. Το πρώτο βήμα μπορεί να είναι η σύγκλιση κομμάτων και ανένταχτων προσωπικοτήτων. Είναι όμως αναγκαίο να μην πάμε απλώς σε ευκαιριακή συγκόλληση φορέων αλλά να προσελκύσουμε νέες προοδευτικές δυνάμεις από την κοινωνία.

Το ξεκίνημα του διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και με συλλογικότητα, θα δώσει τη δυνατότητα να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης στην πορεία προς ένα ιδρυτικό συνέδριο. Στόχος είναι να συμφωνήσουμε σ’ ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που δίνει λύσεις και απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μ’ ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, μακριά από κρατισμούς και πελατειακές αντιλήψεις.

Στη σημερινή συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστικός παράγοντας στην πολιτική σταθερότητα. Δίνουμε μάχες για άρση αδικιών συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης που ξεκίνησε το ίδιο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η κατεύθυνση θα εκφραστεί ξεκάθαρα στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Παράλληλα όμως, οφείλουμε να μετάσχουμε δυναμικά- όχι ηγεμονικά- στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Για να αυξήσουμε γεωμετρικά τις δυνατότητές της να είναι η κύρια πολιτική δύναμη που θα προσδιορίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας προς την ευημερία και τη δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ