Αγνοια κινδύνου διαφορετικών ταχυτήτων

Τη συλλογική μας περιπέτεια με τις αγωνίες της διαπραγμάτευσης, τις ελπίδες και τους φόβους που δημιουργεί μπορεί να την αφηγηθεί κάποιος σαν μια ιστορία. Ας φανταστούμε, λοιπόν, μια δύσκολη (και, τελικά, επικίνδυνη) βόλτα στο βουνό. Δύσκολη διότι περνάει από δύσβατα σημεία (προϊόν της φύσης). Επικίνδυνη διότι ορισμένα σημεία έχουν ναρκοθετηθεί από τον προηγούμενο οδηγό (προϊόν του πολιτικού συστήματος). Αλλα γιοφύρια ίσως να κατέρρευσαν μετά την έκδοση των οδικών χαρτών που χρησιμοποιούμε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να διαθέτει το εκδρομικό λεωφορείο τον απαραίτητο εξοπλισμό: πυξίδες, χάρτες, αεροφωτογραφίες, μαρτυρίες που έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες. Είναι επίσης εξόχως σημαντικό ο οδηγός να μη διακατέχεται από υπερβολική αισιοδοξία ή από υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Με λίγα λόγια είναι πολύ σημαντικό ο οδηγός να μη διακατέχεται από την ασθένεια που συνοπτικά θα περιγράφαμε ως «άγνοια κινδύνου».

Αρκεί αυτό; Οχι ακριβώς. Ο οδηγός δεν είναι μόνος του στο εκδρομικό λεωφορείο. Υπάρχουν και οι εκδρομείς. Αυτοί δημιουργούν το γενικό κλίμα μέσα στο οποίο επιλέγει τις κινήσεις του ο οδηγός. Ξεχωριστό ρόλο παίζουν εκείνοι που κάθονται στις πρώτες σειρές καθισμάτων. Πίσω από τον οδηγό μεν, σε περίοπτη θέση δε. Tότε η εκδρομή ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιπέτεια. Πίσω στα δικά μας: η διαπραγμάτευση εξελίσσεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Ο οδηγός και βασικός διαπραγματευτής (με τις εκκεντρικές ορθογραφικές επιλογές στα κύρια ονόματα) φαίνεται πως διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, εξειδικευμένες συμβουλές και ?με λίγα λόγια? επίγνωση των δυσκολιών. Ο πληθυσμός των εκδρομέων διατηρεί καλή διάθεση, τραγουδάει τραγούδια ελπίδας και σε γενικές γραμμές λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον οδηγό. Αν πάσχει από υποτίμηση των πραγματικών κινδύνων, αυτό δεν μεταφράζεται σε αύξηση της επικινδυνότητας της διαδρομής.

Το μόνο που μένει σε εκκρεμότητα είναι ο ρόλος των επισήμων στα πρώτα καθίσματα: πολλοί από τους υπουργούς δείχνουν πως ούτε ξέρουν ούτε θέλουν να μάθουν τι χρειάζεται για μια ασφαλή εκδρομή. Δηλαδή έχουν, δυστυχώς, άγνοια κινδύνου. Την άγνοια αυτή φαίνεται ότι μοιράζονται και άλλοι: Οι συγκεντρωμένοι στις πλατείες, οι ψηφοφόροι που αρνούνται ότι υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή, άλλοι που έχουν βάλει στοίχημα για το ποια θα είναι η έκβαση της εκδρομής. Τον νου σου στον δρόμο, οδηγέ!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ