Αλήθειες και ψέματα για τους πρόσφυγες

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πρόσφατα στους  δημοσιογράφους: «Για να βοηθήσετε, να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η Ε.Ε. δεν θα εγκρίνει κονδύλια». Λεπτομέρεια που πέρασε απαρατήρητη, αλλά χαρακτηριστική της νοοτροπίας της κυβέρνησης (αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων) σε σχέση με την Ευρώπη: όχι να δούμε πώς θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά πώς θα κοροϊδέψουμε τους εταίρους μας για να μας δώσουν λεφτά. (‘Οπως επί χρόνια τους κοροϊδεύαμε με ψεύτικη αγροτική παραγωγή για να μας δίνουν επιδοτήσεις. Τι κεφάλια αιγοπρόβατα, τί κεφάλια προσφύγων!).

 

Σύμφωνα με τα πιο αξιόπιστα στοιχεία, το 60-80% των ξένων που μπαίνουν παράτυπα στη χώρα είναι όντως πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία. Αναμενόμενο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  (UNCR) μόνο φέτος 31.500 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο προς Ιταλία και Ελλάδα.  Είναι υποχρέωσή μας, σε συνεργασία με την Ε.Ε. για τεχνική και οικονομική βοήθεια και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., να εκπονήσουμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποδοχής, περίθαλψης, ταυτοποίησης και χορήγησης ασύλου σε όσους το δικαιούνται, με ό,τι αυτό νομίμως συνεπάγεται (δικαίωμα παραμονής, πρόσβαση στη στέγη και στην εργασία, δικαίωμα μετακίνησης και ολιγόμηνης παραμονής σε άλλα κράτη).

 

Από την άλλη μεριά, κανένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται για τις τσαπατσουλιές της σημερινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την  ασφυξία των νησιών και του κέντρου της Αθήνας, που ξαναγεμίζει με άπορους και ανέστιους, εύκολη λεία του κάθε ρατσιστή, αλλά και -ας μην κρυβόμαστε- πρόβλημα για τη δημόσια ασφάλεια. Ποιός αρμόδιος νοιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες;

Πάντως ήρθε η στιγμή στην Ε.Ε. συνολικά να συναποφασιστεί η ικανότητα κάθε χώρας για την υποδοχή του αριθμού προσφύγων που θα της αναλογεί. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με τη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών και όχι με ανόητες μονομερείς εκβιαστικές δηλώσεις, ότι με το κύμα προσφύγων θα στείλουμε από την Ελλάδα τζιχαντιστές στην Ευρώπη! Η σύγχυση μεταξύ προσφύγων και τζιχαντιστών είναι κοινωνικά επικίνδυνη. Όπως είπε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, A.Guterres «Οι πρόσφυγες καθίστανται αποδιοπομπαίοι τράγοι για μια σειρά προβλημάτων, από την τρομοκρατία μέχρι την οικονομική δυσπραγία, και θεωρούνται απειλή για τον τρόπο ζωής των κοινοτήτων υποδοχής. Ωστόσο…η κύρια απειλή δεν προέρχεται από τους πρόσφυγες, αλλά οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν υπάρξει θύματα απειλής». Εξ άλλου η UNCR υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη ροή προσφύγων και μεταναστών έρχεται στην Δύση αεροπορικά. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες χρησιμοποιούν αυτό το μέσο και όχι τα σαπιοκάραβα.

Τέλος καθήκον της αναπτυγμένης, δημοκρατικής Ευρώπης είναι να πάρει υπόψη της, ότι πάνω από 3.900.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε Λίβανο, Τουρκία, Ιορδανία, Ιράκ, Αίγυπτο. Οι αριθμοί τρομάζουν, ωστόσο το πρόβλημα αυτών των χωρών είναι στο κατώφλι μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ