Kάτι παραπάνω

Οι διαδικασίες για την ανάδειξη επικεφαλής στην κεντροαριστερά δημιουργήσαν ελπίδα και αισιοδοξία στον προοδευτικό κόσμο. Ο σχεδιασμός που χάραξε το συνέδριο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ προχώρησε. Μετά το πρώτο αποφασιστικό βήμα της συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πριν ακριβώς δυο χρόνια  τώρα γίνεται ένα ακόμα μεγάλο βήμα. Θα ήταν χρήσιμο να είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση για δεύτερη κάλπη ώστε ταυτόχρονα με την εκλογή αρχηγού οι πολίτες να διατύπωναν την γνώμη τους για την μορφή του νέου φορέα(ενιαίο κόμμα ή πολυκομματική ομοσπονδία).Έστω και έτσι όμως -με προφανείς δυσκολίες και αντιφάσεις – οι ιδίες οι διαδικασίες με την προσφυγή στη βάση θα συμβάλουν θετικά στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.
Είναι όμως απαραίτητο μαζί με έναν κοινό σχεδιασμό που επικεντρώνεται στην ισχυροποίηση της αυτονομίας του χώρου σε ανταγωνιστική βάση τόσο με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ να υπάρξει ένα συμβόλαιο τιμής όλων των υποψηφίων. Όχι μόνο με τις ηθικές δεσμεύσεις που προετοιμάζει η επιτροπή Αλιβιζάτου αλλά με την ειλικρινή δημοσία πολιτική βούληση όλων των παραγόντων της «κούρσας» στην ηγεσία ότι θα σεβαστούν εμπράκτως τις αποφάσεις από τις κάλπες.
Αναφέρομαι στην ανάγκη ενδυνάμωσης της αυτοπεποίθησης του χώρου με ένα ισχυρό πρόταγμα συλλογικότητας. Το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ. Την διάθεση προσφοράς πάνω από υποκειμενικούς προσανατολισμούς για την «επόμενη μέρα».
Το παράδειγμα των ατέλειωτων προσωπικών ανταγωνισμών στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα οφείλει να είναι  ένα ιστορικό  παράδειγμα προς αποφυγή..και όχι για επανάληψη.
Η σύγκλιση της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς απαιτεί πριν από όλα  την συνεννόηση με βάση την πράξη του πολλαπλασιασμού και όχι της διαίρεσης. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τον σωτηριολογικό λόγο και τις βεβαιότητες. Πάμε να οικοδομήσουμε ένα φορέα στον οποίο το διακύβευμα της ανεκτικότητας για την κοινωνία οφείλει να είναι και στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας του ίδιου του  πολιτικού μας χώρου. Άλλωστε υπάρχει και το σενάριο με την νομιμοποίηση των τάσεων και των πολιτικών ρευμάτων. Επομένως η «επόμενη μέρα» δεν πρέπει να έχει ένα σιωπηλό «τρίτο γύρο» αναμετρήσεων αλλά την κοινή προσπάθεια για την οικοδόμηση της κεντροαριστεράς.
Είναι λοιπόν η κρίσιμη ώρα οι υποψήφιοι να μπουν σε μια διαδικασία που δεν παραπέμπει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά  αποδεικνύει ότι είναι μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης ιδεών και προτάσεων.
Δεν πρόκειται για μια άσκηση ηθικής. Πρόκειται για μια δυνατή πολιτική απόφαση ανατροπής των συσχετισμών στη χώρα, αναζήτησης άλλων επιλογών από το ψευτοδίλημμα « Τσίπρας ή Μητσοτάκης», προώθησης της σοσιαλδημοκρατικής  κατεύθυνσης. Πρόκειται με άλλα λόγια για την επιδίωξη η ΔΗΣΥ και ο ευρύτερος χώρος να διαμορφώσουν έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο και μια νέα κοινωνική πλειοψηφία. Κατά συνέπεια οι διαδικασίες του Νοεμβρίου είναι κάτι παραπάνω από προσωπικά σχέδια, κάτι παραπάνω από εσωτερικές νίκες και ήττες, κάτι παραπάνω από υποσχέσεις!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ