Η αριθμητική της κάλπης

thetoc.gr

Η ημερομηνία των εθνικών εκλογών εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν, όχι μόνο στο τέλος της κυβερνητικής θητείας τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι θα εξαντλήσει και το χρονικό περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα και θα γίνουν τον Οκτώβριο.
Είναι από τις ελάχιστες φορές που είναι ειλικρινής.
Πράγματι, του αρέσει πολύ αυτό που ζει και θέλει να εξαντλήσει και το τελευταίο δευτερόλεπτο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που μπορεί να τον κάνει να αλλάξει τα σχέδια του είναι ο υπολογισμός των συνεπειών μιας καταστροφικής ήττας τον Μάϊο.
Τι λένε οι μετρήσεις;
Με διακυμάνσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν μεγάλη ήττα στις περιεφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στις περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανόν να μην εκλέξει ούτε ένα στέλεχός του σε θέση περιφερειάρχη (τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα αθροίζει στη δύναμή του), ενώ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, οι υπόψηφιοί του για τη δημαρχία,όχι μόνο δεν έχουν καμιά τύχη εκλογής, αλλά θα δυσκολευθούν πολύ ακόμη και να περάσουν στον δεύτερο γύρο.
Ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών λοιπόν θα είναι γαλάζιος και θα δείχνει έναν ΣΥΡΙΖΑ δίχως ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Πάμε στις ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει εταιρεία δημοσκοπήσεων να μην δίνει προβάδισμα της ΝΔ. Η διαφορά κυμαίνεται από 4 ως 11 μονάδες.
Ας πάρουμε το ευνοϊκό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, της ήττας με 4 μονάδες. Ο κ.Τσίπρας μπορεί να πανηγυρίζει ότι δεν συνετρίβη, όμως σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών, η εικόνα θα μιλάει για σημαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές τον Μάϊο, του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 26,56% και η ΝΔ 22,72%. Στους μήνες που ακολούθησαν, η διαφορά όχι μόνο δεν ανατράπηκε, αλλά διευρύνθηκε κατα πολύ (36,34% για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και 27,81% για τη ΝΔ).
O Αλ.Τσίπρας ξέρει λοιπόν ότι αν η διαφορά είναι σημαντική, τότε η ψαλίδα όχι μόνον δεν θα κλείσει αλλά θα διευρυνθεί κατά πολύ και η ήττα θα γίνει συντριβή. Που ποντάρει λοιπόν;
-Υπάρχουν συνεργάτες του που μιλούν για μικρή διαφορά της τάξης των 3-4 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να λέει ότι “οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Ο κόσμος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, εκτονώθηκε, τον Οκτώβρη πάμε για ντέρμπι”. Πρόκειται για επιθυμία που επιχειρούν στο Μαξίμου να την κάνουν πραγματικότητα. Όλα δείχνουν ότι η διαφορά θα είναι σημαντική και από τις εκλογές και ύστερα η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χαρακτήρα χιονοστιβάδας.
– Στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν σε χαλαρή ψήφο, ώστε το ποσοστό της ΝΔ να κινείται κάτω από 30% ώστε να δείχνουν ότι κινείται μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας. Σε αυτή την περίπτωση θα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις στη συνέχεια είναι ανοιχτές.
Ο Αλ.Τσίπρας αν ακούσει αυτούς που του χαϊδεύουν τα αυτιά και δεν πάει σε εκλογές τον Μάϊο, ρισκάρει τα πάντα. Μετά τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές η συνολική εικόνα θα παραπέμπει σε ένα ηχηρό “φύγετε”. Επιχειρώντας να πάει σε μια διαχειρίσιμη ήττα τον Οκτώβριο, οδεύει προς μια συντριβή που θα θέσει εν αμφιβόλω την στρατηγική του να παραμείνει ο ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος ώστε κάποια στιγμή να επανέλθει στην εξουσία. Ισως έτσι είναι καλύτερα για τη χώρα γιατί ο Κυρ.Μητσοτάκης θα έχει απέναντί του, στο πρώτο κρίσιμο διάστημα, έναν πλήρως αποδυναμωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ