Η «Χρυσή Αυγή» και η Δημοκρατία

Το κεφάλαιο της Χρυσής Αυγής και των φασιστικών και νεοναζιστικών λογικών στην ελληνική πολιτική σκηνή, το οποίο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι μπορεί να ανοίξει με νέο τρόπο με την είσοδο της στη Βουλή των Ελλήνων, συνδέεται με το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αντιπροσώπευσης που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Ευθύνες για την εξέλιξη των πραγμάτων και την άνοδο της Χρυσής Αυγής έχουν όλοι. Πολιτικές ηγεσίες, κόμματα και το μιντιακό σύστημα.

Για παράδειγμα ο πολίτης χάνει το αίσθημα ασφάλειας όταν βλέπει στην τηλεόραση τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δέχεται κατάμουτρα- και το χειρότερο , να μην μπορεί να αρθρώσει κουβέντα- την διαπίστωση ενός απλού φύλακα που έλεγε ότι την πλατεία Αττικής την καθάρισε από τους λαθρομετανάστες η Χρυσή Αυγή. Πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται συνείδηση ότι το φασιστικό ακροδεξιό μόρφωμα έχει υποκαταστήσει θεσμούς της κοινωνίας, όπως είναι η Αστυνομία.

Αντιστοίχως τα πολιτικά κόμματα με τις πολιτικές τους πρακτικές και συμπεριφορές νομιμοποίησαν την προσέγγιση της Χρυσής Αυγής. Η Νέα Δημοκρατία μέσα από την λογική του τυφλού αντιμνημονιακού αγώνα και τις πρακτικές του αμφίπλευρου ακρωτηριασμού ανέχθηκε ακροδεξιές και φασιστικές κορώνες στο εσωτερικό της. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ πρόσφατα αναζήτησε συμμαχίες στο ΛΑΟΣ για να μειώσει την εκλογική επιρροή της ΝΔ. Ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης στηρίχτηκε ανερυθρίαστα στιςοργανώσεις της Χρυσής Αυγής και στις ψήφους άλλων φασιστικών εκφράσεων του χώρου για να εδραιωθεί στο πολιτικό σύστημα.

Όλα αυτά αξιοποίησε η Χρυσή Αυγή πουλώντας για όλα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα ένα απλό και στιλπνό εθνικιστικό δόγμα.

Είναι γεγονός ότι ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος από τη δεξιά μέχρι την αριστερά της μεταπολίτευσης παρακολουθεί αιφνιδιασμένος το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ότι ακόμα και ο πιο δεινός φακίρης δεν ξεχνά ποτέ ότι παίζοντας με φίδια υπάρχει ο κίνδυνος να τον δαγκώσουν, γι αυτό η Πολιτεία και οι δυνάμεις που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, αντί να χαϊδεύουν αυτιά και να κλείνουν τα μάτια σε πρακτικές και δράσεις που ισχυροποιούν την ύπαρξη των ολοκληρωτικών εκφράσεων οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Κάθε καθυστέρηση, κάθε λάθος, κάθε πρόκληση από μέρους μας, ενδυναμώνει τις πιο επικίνδυνες και τρομακτικές μορφές πολιτικής δράσης.

Η επιλογή είναι μία: να αποδείξει το φάσμα των δυνάμεων που σέβονται τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, πως έχουν καταλάβει το μέγεθος της κρίσης που βιώνουμε και έχουν διδαχθεί μέσα από την εθνική μας περιπέτεια.

Κι αυτό περνά μέσα από μεγάλες αλλαγές στη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος μας και των ίδιων των εαυτών μας. Μόνο η συλλογική προσπάθεια μπορεί να απομονώσει τις ακραίες φωνές και να αποδυναμώσει τη δράση τους, μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από την πολιτική και το κράτος προς τους πολίτες και την κοινωνία μπορεί να στείλει στο περιθώριο κάθε ακραία φωνή, που επιζητά το χάος και την αναταραχή.

Οι σημερινές συνθήκες επωάζουν σοβαρούς κινδύνους, που την επόμενη μέρα μπορεί να μετεξελιχθούν σε καταστρεπτικές συνέπειες. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως τις κρίσεις της κοινωνίας και τη διεύρυνση του ελλείμματος αξιοπιστίας των πολιτικών δυνάμεων εκμεταλλεύτηκαν ακραίες δυνάμεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα, μόνο που κανένας δε μπορεί με σιγουριά να πει ότι αυτή ηφάρσα σήμερα δεν οδηγεί στην καταστροφή και η καταστροφή στην κατάρρευση κάθε διαχρονικής αξίας.

Ο Δημήτρης Ζαφειριάδης, είναι υποψήφίος στην Α΄ Αθηνών με τη Δημοκρατική Συμμαχία

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ