Ανεύθυνοι κι επικίνδυνοι οι εν Ελλάδι πανηγυρισμοί για το ΟΧΙ της Κύπρου

Το θέατρο του παραλόγου για μια ακόμα φορά. Πανηγυρισμοί στην… Ελλάδα ακολούθησαν το ΟΧΙ στην ψηφοφορία της κυπριακής βουλής…

Κορώνες και εκφράσεις για ηρωικό ΟΧΙ μπορούν να αφορούν μόνο τα ΟΧΙ που οδηγούν σε καλύτερες λύσεις, και όχι χειρότερες. Και εν πάση περιπτώσει όσο δεν γνωρίζουμε την κατάληξη στο θέμα της Κύπρου δεν έχει κανείς το δικαίωμα να πανηγυρίζει. Υπεύθυνη αριστερή στάση αυτή τη στιγμή είναι η αναμονή των εξελίξεων και οι προσπάθειες να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για τη Κύπρο. Όχι τα συναισθηματικά πανηγύρια και οι πολιτικές επιθέσεις στους εν Ελλάδι πολιτικούς αντιπάλους του κυρίου Τσίπρα. Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά φιλική χώρα δεν σηκώνει φτηνούς αντιπολιτευτικούς σκοπούς από μια Αριστερά που θέλει να ορίζεται ως τέτοια.

Η επίθεση στον κ. Στουρνάρα για το γιούρογκρουπ του Σαββάτου δεν έχει προηγούμενο. Προφανώς και ο κ. Στουρνάρας φέρει ευθύνη γιατί ως συμμετέχον δέχτηκε να βάλει την υπογραφή του στο κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων. Όποιος νομίζει όμως πως μπορούσε να το μπλοκάρει, ενώ προφανέστατα η Κύπρος το ζήτησε, δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πατεί.

Σύμφωνα με πολλούς, η Κύπρος έχει πει δύο ηρωικά ΟΧΙ τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα κανένα. Να τους υπενθυμίσει κάποιος πως από το-καλώς ή κακώς-ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν μέχρι σήμερα το Κυπριακό έχει βαλτώσει και πως από το ΟΧΙ στο σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ η Κύπρος με την ΕΕ δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα εναλλακτική και καλύτερη λύση. Μέχρι αυτό να γίνει, πανηγυρισμός ισούται με λαϊκισμό, απερισκεψία και πλήρη πολιτική ανευθυνότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ