Παρατηρήσεις σε ένα γκάλοπ

Βυθισμένη σε έναν πολύ ιδιότυπο διχασμό είναι η ελληνική κοινωνία, και μάλλον αρνούμαστε να το αποδεχθούμε. Η δημοσκόπηση της Public Issue που παρουσίασε χθες (24.5.12) ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ έχει αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα:

1) για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όχι μόνο είναι πρώτο, αλλά με ποσοστό που φτάνει το 30%

2) όπως ήταν αναμενόμενο τα τρία πρώτα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ (30%), η Νέα Δημοκρατία (26%) και το ΠΑΣΟΚ (15,5%) «στεγνώνουν» το χώρο των μικρών κομμάτων. Ενώ στις εκλογές της 6ης Μαϊου, οι «μικροί» που έμειναν εκτός Βουλής έφτασαν το 18%, σήμερα φαίνεται ότι δεν ξεπερνούν το 2%

3) Κατά κύριο λόγο το ΚΚΕ (5%) και δευτερευόντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (8,5%) και η Χρυσή Αυγή (4%), είναι, επίσης όπως αναμενόταν, τα κόμματα που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις και δημοσκοπικές απώλειες

4) Η Δημοκρατική Αριστερά, σε μία πολύ σύνθετη συγκυρία, συγκρατεί τη δυναμική της στο 6,5%

5) Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρεί σημαντικό απόθεμα προσωπικής αξιοπιστίας, (πολύ καλύτερο απ΄ ό,τι το κόμμα του) στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Αν επαληθευτεί ότι τα εκτός Βουλής απειλούνται με εξαφάνιση, τότε το ποσοστό για αυτοδυναμία εκτινάσσεται σε επίπεδα του 37% – 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «προσεύχεται» ώστε να μείνει εκτός Βουλής ο Συνασπισμός Δράσης Δημιουργίας Ξανά, που κινείται στο όριο του 3%.

Στο σημεία αυτό αρχίζουν οι θεμελιώδεις αντιφάσεις, που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν εκτονώθηκε επαρκώς στις προ μηνός κάλπες.

1) την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, υπολείπεται σημαντικά της ΝΔ στην παράσταση νίκης, αφού μέσα σε μία εβδομάδα (ένταξη Μπακογιάννη, μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ) έγινε πλειοψηφικό (54%) το ρεύμα που θεωρεί ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

2) Την ώρα που η δημοσκόπηση εμφανίζει την κοινή γνώμη σε σύγχυση ή σε αδιαφορία για το ενδεχόμενο πολιτικής ρευστότητας, το συντριπτικό 85% δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της ελλάδας στο ευρώ.

Ευρώ και αμφισβήτηση μαζί. Προσδοκία νίκης και επιλογή, χωριστά. Αλλά πάνω από όλα μήνυμα για Αριστερή συνεργασία (22%), όπως την εννοεί ο καθένας. Πάντως συνεργασία. Κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ενώ η πόλωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, που φυσιολογικά θα έμπαιναν στην πρέσα της αντιπαράθεσης για την πρωτιά, διατηρούν τις δυνάμεις τους με τάση έως τώρα αυξητική.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ