Ώρα για ΜΝΗΜΟΝΙΟ εσωτερικού και ΜΝΗΜΟΝΙΟ εξωτερικού

Μέσα σε μερικούς μήνες η λέξη μνημόνιο όχι μόνο μπήκε στη ζωή μας αλλά και κατάφερε να γίνει το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων. ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο μνημόνιο, ήταν το κεντρικό πολιτικό ερώτημα των δύο τελευταίων ετών.

Σήμερα ΝΑΙ δεν μπορεί κανείς πια να ψελλίσει παρά μόνο επαναδιαπραγμάτευση η απαγκίστρωση. Ταυτόχρονα το ΟΧΙ στο μνημόνιο, (την καταγγελία ή την ακύρωσή του), το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι πολίτες ως επιστροφή στη δραχμή. Και το 82% των πολιτών δεν θέλει επιστροφή στην δραχμή.

Οδηγηθήκαμε λοιπόν σταδιακά σε μια πολιτική στάση που λέει ΟΥΤΕ ΝΑΙ ΟΥΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές μας και σίγουρα όχι στον τρόπο που εφαρμόζεται.

Μια τέτοια στάση είναι απόλυτα λογική. Μια κοινωνία δεν μπορεί να δεχτεί και να εφαρμόσει μια τόσο μεγάλη δέσμη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και περικοπών, απολύσεων χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, χωρίς ζυμώσεις, επειδή το επιβάλουν οι δανειστές, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται σταδιακά πως δεν μπορεί να μείνει προσκολλημένη στις παλιές δομές, παρ’ όλο που το πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα από το 2005 και μετά, κάνει ότι μπορεί για να πείσει την κοινωνία ότι κι αν χρειάζονται κάποιες αλλαγές μπορούν να καθυστερήσουν επ’ άπειρον.

Ίσως είναι τώρα η ώρα που το μνημόνιο ούτε μπορούμε να το αποδεχτούμε ούτε να το απορρίψουμε συλλήβδην θα πρέπει να το σκίσουμε στα δύο.

Στο ένα τμήμα του ,στο μνημόνιο εσωτερικού, να αποτυπώσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που κρίνουμε απαραίτητες για να οικοδομηθεί η Ελλάδα του αύριο.

Το τι θα περιλαμβάνει το μνημόνιο εσωτερικού δεν είναι προκαθορισμένο και είναι το πεδίο που θα πρέπει να διασταυρωθούν τα επιχειρήματα και οι απόψεις των κομμάτων.

Το κόμμα που θα ψήφιζα εγώ θα ‘θελα να συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων στο μνημόνιο εσωτερικού την δημιουργία πλήρους ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (καταλαβαίνω ότι με την ολοκλήρωσή του, αυθαίρετες και παράνομες ιδιοκτησίες θα έρθουν στην επιφάνεια), το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (καταλαβαίνω ότι σε πολλά από αυτά οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις θα αντιδράσουν), τον φορολογικό έλεγχο φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και ελεύθερων επαγγελματιών (καταλαβαίνω και εγώ τις αντιδράσεις), εξωτερική αξιολόγηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (τις αντιδράσεις τις παρακολουθούμε καιρό τώρα), δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοσίων προμηθειών (είναι σαφές ποιοι πλήττονται από αυτό).

Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, το ακούω ήδη!), μέτρα για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων (Μήπως ο ΣΕΒ εκτός από το να δίνει συμβουλές για κοινωνική δικαιοσύνη, μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό).

Κλείσιμο φορέων του δημοσίου ειδικού σκοπού (ΟΕΚ, ΟΕΕ οργανισμοί χωρίς αντικείμενο, εργαζόμενοι με μισθό αλλά χωρίς εργασία).

Μείωση εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες (ένας τρόπος μείωσης των αμυντικών δαπανών – ποιος δεν την θέλει;)

Εξάλειψη φορολογικών απαλλαγών και προνομίων, μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων, μείωση λειτουργικού κόστους 30% (οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα ωφεληθούν. Πολλοί θα πληγούν).

Προώθηση των γενόσημων φαρμάκων (υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση. Δεν χειροκρότησε το μέτρο κανείς).

Τα μέτρα που έχω συμπεριλάβει στο μικρό ενδεικτικό απόσπασμα ενός μνημονίου εσωτερικού είναι από το μνημόνιο 2.

Κάθε κόμμα, κάθε ομάδα πολιτών μπορεί να διαμορφώσει προσθέτοντας ή αφαιρώντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις με γνώμονα τι πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί με προτεραιότητα άμεσα.

Το μνημόνιο εσωτερικού πρέπει να περιέχει και ένα κεφάλαιο με ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ μέτρα.

Η στροφή νέων αγροτών σε σύγχρονες κερδοφόρες καλλιέργειες , οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , ο τουρισμός και η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός αναπτυξιακού προγράμματος στις σημερινές συνθήκες.

Αν η κυβέρνηση που θα προκύψει εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα μνημόνιο εσωτερικού τότε οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων μπορούν να αναχαιτιστούν και το μνημόνιο εξωτερικού μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ένα χρονοδιάγραμμα εξάλειψης του πρωτογενούς ελλείμματος των 5 δις ευρώ που είναι σήμερα ( για το οποίο μπορεί να ζητηθεί μια παράταση) και ένα πρόγραμμα χρηματικών ροών (πότε εισπράττουμε δόσεις και τι χρέη αποπληρώνουμε).

Θα μπορούσαμε επίσης να υποβάλλουμε ένα πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Οι μειώσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα (εργασιακή εφεδρεία), οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και η μείωση μισθών του Ιδιωτικού Τομέα δεν θα συνεχιστούν, ενώ μια αποτελεσματική εφαρμογή του μνημονίου εσωτερικού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και διορθωτικές αυξήσεις

Στο μνημόνιο εσωτερικού πρέπει να επικεντρωθούν τα πολιτικά επιχειρήματα όλων των κομμάτων, γιατί αυτό και η εφαρμογή του θα καθορίσουν την αξιοπιστία της χώρας και τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης των όρων αποπληρωμής των δανειακών μας υποχρεώσεων.

Η σωτηρία μας θάρθει μέσα από την ενεργοποίηση των εσωτερικών μας παραγωγικών δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ