Κεντροαριστερά: Από τα λόγια των λίγων στις δράσεις των πολλών στο Διαδίκτυο

Η συγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου είτε θα γίνει μέσα από στρατηγικές δράσεις ανοίγματος στην κοινωνία ή θα παραμείνει μια χαμένη υπόθεση που αφορά ηγετικούς τακτικισμούς και επι μέρους επιδιώξεις κάποιων ομάδων ελίτ. Ο λόγος για την κεντροαριστερά πρέπει να περάσει από τις κάθε είδους συζητήσεις λίγων ανθρώπων στις δράσεις των πολλών.

.

Τα γενικόλογα τηλεοπτικά πάνελ, οι τυπικές επιστολές και τα θεωρητικά άρθρα πρέπει σύντομα να δώσουν τη θέση τους σε αξιακό ιστό, σε ιδέες που δουλεύονται, σε πολιτικό περιεχόμενο, στόχους και προτάγματα που θα ‘χουν τόσο διακριτή ταυτότητα που ως εύπλαστη ύλη θα γίνονται κτήμα του κόσμου που πλέον θα μπορεί να εκφράζεται κεντροαριστερά.

.

Σχηματικά, για την κεντροαριστερά, και όχι μόνο, 3+2 δεν κάνει πάντα 5. Μπορεί να κάνει και 4. Το στοίχημα βέβαια, είναι να κάνει 6. Για να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις, με δεδομένο ότι το εγχείρημα θα αποκτήσει κάποια στιγμή υπόσταση με κεντρικό πυρήνα συντονισμού,  χρειάζεται τολμηρή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου και των μέσων που παρέχει.

.

Δυο είναι τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα καλών πρακτικών πολιτικής και εκλογικής χρήσης του διαδικτύου. Η επανεκλογή του Ομπάμα στηρίχθηκε και το 2012 στο διαδίκτυο εξελίσσοντας και τελειοποιώντας τις πρακτικές και τα εργαλεία της καμπάνιας του 2008. Με εφαρμογές και εργαλεία αυτοματοποίησαν κάθε ενέργεια της καμπάνιας από την προσέλκυση χρηματικών δωρεών, τη στρατολόγηση εθελοντών μέχρι την κινητοποίηση σε γειτονιές, την στοχευμένη ενημέρωση συγκεκριμένων ομάδων ψηφοφόρων, την παρακίνηση για ψήφο μέσα από αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά κέντρα που μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν εθελοντές από παντού.

.

Περισσότερο κοντά στα ελληνικά μεγέθη και δεδομένα είναι η περίπτωση του Μπέπε Γκρίλο που με το Κίνημα των 5 αστέρων έφερε μέσα σε λίγα χρόνια τα πάνω κάτω στην Ιταλική πολιτική σκηνή. Αξίζει κανείς να κρατήσει τις 5 συμβουλές που δίνει ο ιθύνων νους της διαδικτυακής καμπάνιας του κινήματος.

.

?     Δημιουργήστε συμμετοχή! Για να αρχίσετε χρειάζεστε μια κοινότητα.

.

.

?     Κατανοήστε το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνιολογίας του. Μην το σκέφθεσαι σαν κάτι επιπρόσθετο, αλλά σαν μια νέα πραγματικότητα, εναν καινούργιο κόσμο.

.

?     Μιλήστε στη γλώσσα του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, μην λέτε πράγματα που δεν μπορούν να επαληθευθούν στο Διαδίκτυο.

.

?     Να έχετε απλούς κανόνες για το κίνημά σας. 

.

?     Συνειδητοποιείστε ότι ενδυναμώνετε τον κόσμο. Τα κύτταρα που δημιουργείτε θα αποκτήσουν δική τους ζωή.

.

Σε ανάλογη κατεύθυνση πρέπει τάχιστα να κινηθεί η ελληνική κεντροαριστερά. Να αφήσει για λίγο τη σοβαροφάνεια, να μιλήσει ανθρώπινη γλώσσα δημιουργώντας τη δική της αποκεντρωμένη, αλλά κεντρικά σχεδιασμένη, πλατφόρμα πολιτικής κινητοποίησης και συμμετοχής εντός και εκτός Διαδικτύου.  Μέσα από ιδέες και δράσεις να εξερευνήσει με τους πολίτες τα όρια στις σχέσεις της κάθε εξουσίας με την κοινωνία. Η διάχυση ενός κλίματος  ανοικτότητας, διαφάνειας, σύνθεσης και συνεργασίας που διαμορφώνει προοδευτικές προτάσεις θα είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα απέναντι στη μεταρρυθμιστική αμηχανία του υπο διαμόρφωση νέου διπολισμού ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει εφικτές λύσεις μακριά από λαϊκίστικες ουτοπίες περί άμεσης δημοκρατίας.

.

Αλέξανδρος Μελίδης, http://almelidis.wordpress.com

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ