Τι είναι εισβολή, τι κατοχή και τι αναμεσό τους;

Η σπαζοκεφαλιά του τραγικού Ευριπίδη θα μας βοηθήσει… «Τι είναι Θεός, τι μη Θεός και τι αναμεσό τους;». Όποιος το βρει κερδίζει ένα ταξίδι στο χωροχρόνο. Χιλιάδες χρόνια μετά, ο Σεφέρης στη δική του «Ελένη» θα αναρωτηθεί το ίδιο; «Τι είναι Θεός τι μη Θεός και τι αναμεσό τους;».

Οι στίχοι αφιερώνονται στον  Πρέσβη των ΗΠΑ, που προχθές προκάλεσε και πάλι αναστάτωση με τη δήλωσή του: « το κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής». Θα ήθελα να προσπαθούσε να καταλάβει το αιώνιο ερώτημα των ανθρώπων.  «Τι είναι Θεός, τι μη Θεός και τι αναμεσό τους;». Για να τον βοηθήσω, θα το παράφραζα στην σημερινή επικαιρότητα: «Τι είναι εισβολή, τι κατοχή και τι αναμεσό τους;»

Δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει, όπως κάτι υπάρχει ανάμεσα στο Θεό και στον μη θεό…Ο αξιότιμος κος πρέσβης, θα πρέπει να προβληματιστεί πολύ πριν απαντήσει…

Κι επειδή δεν πιστεύω πως θα ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, καλώ τους πολίτες αυτού του τόπου να απαντήσουν. «Τι είναι εισβολή, τι κατοχή και τι αναμεσό τους;»

Αν ο κος πρέσβης δεν ξέρει, ή κάτι άλλο παίζει, το θέμα δεν αλλάζει. Υπάρχει και εισβολή αλλά και κατοχή στην Κύπρο. Όποιος κρύβεται πίσω από άλλες συντεταγμένες κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Επειδή εγώ το μόνο που ξέρω είναι τι υπάρχει ανάμεσα σε Θεό και μη θεό θα απαντήσω πρώτα σ αυτό. Την απάντηση δίνει ο Οδυσσέας Ελύτης στη «Μαρία Νεφέλη»: «Θεέ μου πόσο μπλε ξόδεψες για να μη σε βλέπουμε»…

Ιδού λοιπόν που ο ποιητής μας, εντόπισε το ανάμεσό Θεού και μη θεού. Το μπλε. Τόσο πολύ μπλε δεν ξόδεψε κανένας άλλος Θεός ποτέ και πουθενά.

Επιστρέφουμε στα γήινα και στην Κύπρο. Τι υπάρχει ανάμεσα σε εισβολή και κατοχή; Και πάλι το μπλε. Όχι το μπλε του Θεού, αλλά το μπλε που ξοδέψαμε εμείς με την ανοησία μας. Το μπλε της ΕΟΚΑ β’, το μπλε του Εθνικού Μετώπου, το μπλε της Χούντας, το μπλε του πραξικοπήματος. Το μπλε της μικρασιατικής εκστρατείας που παραιτήθηκε στα μέσα της πορείας. Το μπλε του εμφυλίου, που δεν διδάσκεται ποτέ στα μπλε σχολεία μας. Το μπλε της γαλανόλευκης που την ποδοπατήσαμε πρώτοι και καλύτεροι στους εθνικούς αγώνες που γίνονταν πάντα εμφύλιοι σπαραγμοί. Το μπλε που το γκριζάραμε και μας τυφλώνει. Ναι κε πρέσβη! Το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, που εμείς κουβαλήσαμε εδώ, ξοδεύοντας όλο το μπλε μας κουτουρού. Ναι κε πρέσβη. Το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Μια Τουρκία που αμέτρητες φορές μάς προειδοποίησε πως δεν αστειεύεται, αλλά ήξερε καλά ,πως εμείς δεν είμαστε καθόλου σοβαροί. Τώρα, ακόμα μια κουβέντα να πεις και θα ξεσηκωθεί το σύμπαν ολόκληρο. Έχουμε δίκιο που σου την πέφτουμε όλοι. Να προσέχεις τα λόγια σου. Τώρα αν εμείς, μέσα στις δεκαετίες δεν προσέχουμε τις πράξεις μας είναι δικό μας (αθέατο)θέμα.

Βεβαίως και είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Έτσι το ύφανε και το προκάλεσε η ελληνική μας ανοησία. Που όποιος δεν την βλέπει, δεν την γνωρίζει, δεν θα αναγνωρίσει ποτέ πως αν υπάρχει εισβολή και κατοχή εμείς την κουβαλήσαμε. Όποιος διαφωνεί ας επικοινωνήσει με τον κο Koenig  για διευκρινίσεις… Τι κάνουμε εμείς από δω και πέρα; Ο,τι κάνουμε σήμερα, χθες και πάντοτε. Εθελοτυφλούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ