Ούτε η Βελκουλέσκου θα τα καταφέρει

Tην περασμένη εβδομάδα βρέθηκα σε τρία νησιά του Αιγαίου. Πήγα εκεί με ένα κόμπο στο στομάχι…Δεν ήθελα να επιβεβαιωθώ…Και τα τρία αυτά νησιά, ήταν φανερό πως ζούσαν από τους τουρίστες. Δεν είδα κάτι άλλο που να μου φανερώσει άλλους πόρους. Δεν μου άρεσε αυτή η πραγματικότητα. Από την άλλη όμως, σκέφτηκα, πως έτσι όπως είναι απομονωμένα από την Αθήνα, δεν έχουν άλλες επιλογές.
Χθές έσκασε μια είδηση από ένα μεγάλο νησί. Την Κρήτη.Διαβάζω στο in.gr: Ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία το όργιο φοροδιαφυγής που είχε στηθεί στο πωλητήριο που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού. Υστερα από σχετικό έλεγχο της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια μια ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν δηλωμένη στην Εφορία (!) Η κινητοποίηση των ελεγκτών υπήρξε ύστερα από καταγγελίες τουριστών ότι κατά την αγορά αναμνηστικών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν τους δόθηκαν αποδείξεις.

Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές και τις πωλήσεις που γίνονταν από τους οκτώ υπαλλήλους του καταστήματος. Οι υπάλληλοι, κάθε φορά που εισέπρατταν χρήματα από μια πώληση σημείωναν απλώς ένα ποσό σε κάποιο κοινό βιβλίο. Όταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνουν. Όταν, δε, τους ζητήθηκε να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, αρχικά υποστήριξαν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη.

Οι ελεγκτές όμως διαπίστωσαν οι ίδιοι ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργούσε κανονικά. Όταν, ωστόσο, επιχείρησαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία της μέσω του TAXIS ανακάλυψαν ότι η μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία και, επομένως, ήταν παράνομη. Κατόπιν αυτών, οι ελεγκτές καταλόγισαν συνολικά 534 παραβάσεις (για μη έκδοση αποδείξεων μόνον μέσα σε μία ημέρα) και συνεχίζουν την έρευνα της υπόθεσης για τον εντοπισμό και ενδεχόμενων άλλων φορολογικών παραβάσεων.
Δεν ξέρω ποιος θα σώσει την Ελλάδα από τον αιώνιο μινώταυρό της νοοτροπίας της. Πάντως ούτε η Βελκουλέσκου θα τα καταφέρει, που βρήκε τον μπελά της ζωής της..

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ