Το χώμα βάφτηκε κοκκινούλη

«Σκληρόν προς αγροτικόν λαϊκισμόν, λακτίζειν.»

Του Αλέξη Καραγεωργίου

 

Στο κάμπο επικρατεί ακόμα , η κυκλική αντίληψη για το χρόνο. Των τεσσάρων εποχών και των τεσσάρων τροχών. Είναι μεν η Εποχή του σκεπασμένου γεωργικού ελκυστήρος αλλά και της Δήμητρας και της Περσεφόνης, του μύθου και του παραμυθιάσματος.  Του «σπείρειν και του θερίζειν». Κυκλικότητα του χρόνου, αποδοχή του παρόντος, του εδώ και τώρα  , εξάλειψη της ιστορικότητας ταυτίζονται τόσο , που καθιστούν σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε αναφορά , έστω και χαμηλοβλεπούσα , σε άλλα κριτήρια . Ο, τι σπείρεις θα θερίσεις . Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς. Έσπειρες ανέμους, θα θερίσεις θύελλες. Υποσχέθηκες  κεφάλαια , και δεν έδωσες μία; θα εισπράξεις  Κεφάλωση. Είπες, όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά; Θα’ χεις προσωρινά ,  και τους πιο πολλούς  ψήφους . Ρώτα και το ΠΑΣΟΚ που ρουφά τη θλίψη με το γκιούμι.

Ο χειμώνας, είναι η περίοδος του ξεσηκωμού. Βάλε το μπάχαλο και την κοψοχρονιά φέτος  και έχεις αγαπητέ/η μου το διαχρονικής ποιότητας αφηγηματικό έπος του Πλατύκαμπου. Τον Αντύπα δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει ο Ειπαξείπας. Ήσουνα σκληρός με το βαμβάκι; Mη περιμένεις ότι θα πέσεις στα μαλακά. Ένα (ε)  να αφαιρέσεις απ’ το Κιλελέρ κι αυτό γίνεται κίλλερ(φονιάς) κάθε ασυνάρτητης αγροτικής πολιτικής. Καθώς απλώνεται μια πέτσα πάγου στη γης παντού, στα χωράφια, δίνεται το σύνθημα-Δ ε πάμε, ρε παιδιά με τα τρακτέρ στα Τέμπη να ξαναζεστάνουμε την ύπαρξή μας; Τέκνα της γης και της οργής. Νέα ΚΑΠ εσύ κ. Δρύϊνε Μπαγασιάκο, νέα γκαπ και γκουπ εμείς. Θα γίνει της «ηρτημένης». Ρώτα και τον Τζουμάκα τι τράβηξε και τράβηξε  για τα Τζουμέρκα της Β Αθηνών μέσω Μπρούκλιν.

Ο ξεσηκωμός της αγροτιάς έχει τους δικούς του ψηλοτρακτερωτούς κανόνες. Όλες οι παράμετροι γίνονται έξαλλοι όταν λαβώνεται η αξιοπρέπεια των αγροτονοικοκυρέων. Τα μπλόκα στις Εθνικές οδούς , είναι υπόθεση καθαρά ανδρική της παλιάς σχολής και σχόλης. Των ίππων και του παραλόγου. Του στρατηγού Παρτικόφ!

Στη Θεσσαλική πεδιάδα δεν διαμαρτύρεται μόνο η «βουβή στατιστική» : τόσοι χρεοκόπησαν, τόσα δοχεία τσίπουρο καταναλώθηκαν, τόσα παιδιά δεν πήγαν σχολείο ή πανεπιστήμιο. Η αδιαθεσία του προϊόντος μεταβάλλεται σε προσωπική αδιαθεσία. Χαμηλές τιμές ίσον  χαμηλό εισόδημα και ανήσυχο ηθικό. Η πάλη των τάξεων ρυμούλκα στην  πάλη των παρατάξεων και κατατάξεων. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Το ξέσπασμα είναι μια ιαματική φανέρωση της ανάγκης για αναγνώριση της προσωπικότητάς της αγροτικής ιδιαιτερότητας  από τις άλλες κοινωνικές ομάδες . Όσοι δεν το παίρνουν πρέφα, θα μείνουν να νομίζουν ότι ο αγρότης είναι μόνο αυτός που παίζει και ξεχνιέται με την πρέφα.

Στο φετινό αγροτικό “fame story” o κ.Θαν. Κοκκινούλης είναι ο ξάστερος πρωταγωνιστής. Αυτός έχει κάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ  να χορεύει στο ρυθμό του ΟΠΑΕΙΠΑΛΕΩ. Επικεφαλής της ΕΑΣΛΑΤ ξέρει το μαρκάλισμα της ελληνικής γεωργίας και τα παρελκόμενα  του συνδικαλιστικού «μασλάτ» και  κοινωνικού αυτοματισμού όσο ελάχιστοι. Στα γαλάζια μάτια του πεντακάθαρου  κ. Κοκκινούλη χορεύουν όλες οι αλεπούδες του κάμπου. «Είμαστε των αληθινών σχέσεων και όχι των δημοσίων σχέσεων» λέει, κι άντε κ.Στάη να μη πεισθείς ότι η κάθε κυβέρνηση δεν τους χρωστάει; Η σκέψη του ορθόδοξου κ.Κοκκινούλη κάθε άλλο παρά ορθόδοξη είναι . Κατ’ αρχήν δεν είναι ευθύγραμμη αλλά ούτε και «κατσαπλιάδικη». Συλλαμβάνεται συλλογικά και εκφράζεται ατομικά γι αυτό είναι βαριά, χωρίς υγρασία. Ο κ.Κοκκινούλης μπορεί να βγάλει άσχετους μια διμοιρία ειδημόνων και κουμπάρων «περί τα γεωργικά» σε χρόνο ντε τε.

Ο λόγος του,όμως, μπορεί να γίνει συνηγορία υπέρ του αδυνάτου αλλά πραγματικού αγρότη και κατά «σιτοπολών» και επομένως κατά των κουλάκων των Μερσεντε(ζ) και των 4Χ4 μόνον όταν, εκχερσώσει τις χοντρές ρίζες του αγροτικού πατερναλιστικού λαϊκισμού και αφυδατώσει τις πομόνες της επιδοτούμενης και διαπλεκόμενης οικονομίστικης σκέψης και πρακτικής. Μιας αντιπαραγωγικής πρακτικής που θέριεψε με τη συνέργεια όλων κατά τη διάρκεια του μεταπολιτευτικού κύκλου της «α-πολιτικής υπερπολιτικοποίησης».   Βοήθησε μεν να λυθεί το δίλημμα, «Σημίτης ή τρακτερ», υπέρ των τρακτέρ, στο χέρι του όμως  είναι σε μεγάλο βαθμό, να λύσει το δίλημμα «Καραμανλής ή τρακτέρ», υπέρ της Ελληνικής Γεωργίας. Αυτός έχει τώρα κατά πως λέει, και το μαχαίρι και το πεπόνι.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ