Ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου. Επιτέλους, φως στο τούνελ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων από την Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) ΠΟΤΑΜΙ, και αναμένονται σύμφωνα με την ανακοίνωση και δύο μέλη από το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ που θα αποτελέσουν την επιτροπή που θα συζητήσει, θα προτείνει, θα διατυπώσει θέσεις, θα οριστικοποιήσει επιτέλους την ομογενοποίηση του Σοσιαλδημοκρατικού χώρου χωρίς υστεροβουλίες, προσωπικές τακτικές, υπότιτλους, μικροκομματικές διαθέσεις, κουτοπονηριές.

Η ανακοίνωση των ονομάτων αποτελεί την εγγύηση για την θέληση να προχωρήσει το εγχείρημα χωρίς την αποδοχή άλλων αμφιβολιών, ταλαντεύσεων, και την απαξίωση της προσπάθειας.

Δεν θα  ήταν υπερβολή να δηλωθεί πεζά και χωρίς περιττή φιλολογία ότι ευελπιστεί ο συγκεκριμένος χώρος, σε ένα εκ μέρους της επιτροπής, ώστε να μην λεηλατηθεί και «κανιβαλιστεί» από τους εκπροσώπους του σημερινού δικομματισμού μέσα στα αδιέξοδα που σκιαγραφεί το σημερινό πολιτικό σύστημα.  Είναι σίγουρο ότι το ευνοϊκό αποτέλεσμα θα χρεωθεί θετικά στους σημερινούς επικεφαλής των κινήσεων του κεντροαριστερού χώρου σαν μια θαρραλέα θέση πέρα από προσωπικές πολιτικές. Είναι σίγουρο όμως επίσης ότι θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για μια πιο ώριμη, και εξελικτικά πιο σοβαρή πορεία του πολιτικού συστήματος. Δεν θα είναι και πολύ εύκολο ούτε και πολύ άνετο να θεωρούν τόσο η Ν.Δ όσο και ο Συ.Ριζ.Α δεδομένους τους πολίτες που κεντροαριστερού χώρου ότι θα ψηφίζουν τους μεν ή τους δε μέσα στην ανυπαρξία ενός μεγάλου σχηματισμού που θα ανατρέψει τον κατακερματισμό και θα προσφέρει διέξοδο. Και βέβαια επιτέλους θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να έχουν μια επιλογή που τα τελευταία χρόνια είχε καταστεί αδύνατη μέσα από την πολυδιάσπαση και την αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών που έγιναν. Προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε κάποιος να διατυπώσει στο πλαίσιο της υπερβολής την πρόταση που θα μπορούσε να ισχύσει για όλες τις σοβαρές προσδοκίες διαπραγματεύσεις. Να κλειστούν σε έναν χώρο και να φύγουν από εκεί μόνο αν σηκωθεί λευκός καπνός. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτιστικού τύπου δηλώσεις που κινούνται στην λογική καλύτερα μικρός χώρος  και «παράγοντες» παρά μεγάλος χώρος και ώριμη λειτουργία. Ειδ’ άλλως τους περιμένει στην γωνία η γελοιοποίηση με την τύχη της ΔΗΜΑΡ. Ελπίζουμε (γιατί πλέον τίποτε περισσότερο δεν μπορούμε να κάνουμε) να μην γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμα αποτυχημένης προσπάθειας που με περισσή χαιρεκακία θα αποδεχθούν οι σύγχρονοι εκφραστές του δικομματισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ