Μικρομεγαλισμός

Αναμφισβήτητα ο μεγάλος παίκτης της εποχής μας ειναι το διαδίκτυο. Προσφέρει απλόχερα και ταχύτατα την γνώση και την πληροφορία . Ειναι ταυτόχρονα όμως και ο ΙΑΝΟΣ των ημερών μας. Ο διπρόσωπος θεος.

Με την ίδια ευκολία ταξιδεύει η γνώση αλλα και η διαστρέβλωση, η εικονική αλήθεια , η παραχάραξη. Ειναι πολλοι που είτε απο αμέλεια είτε απο πρόθεση κατασκευάζουν την μετα – αλήθεια ( επίκαιρος όρος των ημερών μας).

Η χειρότερη πληγή όμως ειναι η εντύπωση του χρήστη πως Ενα πληκτρολόγιο ειναι αρκετό για να διαμορφώσει συνειδήσεις , να επηρεάσει το πολιτικο γιγνεσθαι της κοινωνίας. Εάν δε ο χρηστης υποτροπιάσει , πιστεύει πως το εγκεφαλικό του μύθευμα ειναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Εκπέμπει εικονική αλήθεια σε εικονικό κοινο. Και αυτο θαυμάζεται, υποδεικνύει και νουθετεί. Μικροί, μεγάλοι στο καφενείο .

Ευτυχώς όμως για όλους εμάς τους υπόλοιπους , η κοινωνία παραμένει ένας ανοικτός και ζωντανός στίβος συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Ειναι η λειτουργία της δημοκρατιας στην πράξη. Ειναι η πίστη πως απο την δυναμικη σύγκρουση των ιδεών και μονο θα προκύψει η γόνιμη συνθεση που εχει ανάγκη ο τόπος.

Οι ιδέες ειναι που γραφουν ιστορια και κατόπιν οι άνθρωποι φορείς τους. Οι απόψεις ειναι που μετασχηματίζονται σε πεποιθήσεις και πράξεις , και τα πρόσωπα τις υλοποιούν.

Ας μιλήσουμε για πρόσωπα λοιπόν. Για την επείγουσα ανανέωση. Για την θεοποίηση του νέου. Ασφαλώς υπαρχει αδήριτη ανάγκη να φυσήξει νεος αέρας στις μουχλιασμενες δομές των καθε λογής εξουσιών. Σας ενημερωνω λοιπόν οτι ο τηλεφωνικός κατάλογος περιέχει χιλιάδες νεα πρόσωπα .

Θέλετε να συμφωνήσουμε πως η πολιτικη παρθενία ειναι διαβατήριο ανάληψης ευθυνών ? μας αρκει η εργαστηριακή προσέγγιση των προβλημάτων απο στρατιές φερέλπιδων υπουργικών συμβούλων ? ειναι επαρκείς οι καλές προθέσεις ?

Η πολιτικη φίλτατοι, ειναι μια σκυταλοδρομία. Για να παραλάβεις την ευθύνη – σκυτάλη και να ξεχυθεις προς το μελλον, κάποιος πρεπει να στην παραδώσει. Και ναναι πολιτικα ζωντανός για να το κανει, οχι νεκρός. Η πολιτικη εκτος απο συνέπεια χρειάζεται και συνέχεια . Η δημοκρατια απαιτεί ομαλές ενωτικές μεταβάσεις.

Στην αντιπαράθεση που εξελίσσεται ας αποφύγουμε τα ιστορικά τοπόσημα ως επιχειρήματα. Ειμαστε αντίθετοι στην επιλογη του Καιαδα ως μέθοδο ξεκαθαρίσματος του πολιτικου προσωπικού. Υπήρξαν πρόσωπα μοιραία και καταστροφικά ,με αρνητικό αποτύπωμα, υπήρξαν όμως και υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος. Πέλεκυς επι δικαίων και αδίκων ?

Ειμαστε επισης αντίθετοι στην κολυμβήθρα του Σιλωαμ. Ας κάνουμε μια σταση εδω. Επιλέγουμε ως συνειδητή πολιτικη σταση, για να προχωρήσουμε μπροςτα , την λήθη . Βάζουμε στην άκρη άγονες συγκρούσεις που μονο ιδιοτελή κίνητρα εξυπηρετούσαν. Σε καμμια περίπτωση όμως δεν επιλέγουμε την αμνησία. Η κοντή μνήμη μονο δεινά μπορει να φερει στον τόπο. Ούτε αμνησία λοιπόν αλλα ούτε αμνηστία στους ολέθριους πρωταγωνιστες της καταστροφής της χωρας.

Τελικα γίνεται πολιτικη χωρις πολιτικούς ? η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε -δυστυχώς- πώς γίνονται πολιτικοι χωρις πολιτική. Πολιτικοι χωρις πολίτες τελικα.

Παλιές καραβάνες λοιπόν ή γηρασμένα έμβρυα ? Ε οχι !!
Φορείς προτάσεων , γόνιμων, χειροπιαστων, υλοποιήσιμων ? σίγουρα ναι !

Δαχτυλίδια διαδοχής βρίσκεις μονο στου Ριχάρδου. Κανεις δεν εχει το δικαιωμα να χρίζει και να καθαιρεί. Οι φυσικές ηγεσίες θα ξεπηδήσουν μεσα απο τις πολιτικές διεργασίες που εξελιςςονται. Θα ειναι αυτοί που θα αποδειχθούν καλλιτεροι απ τους καλούς.

Ας προσέλθουμε με ιδέες και θέρμη. Ειναι ωρα αποφάσεων κι οχι μεμψιμοιρίας. Όσοι θέλουν να χωρέσουν στο κάδρο ας προσπαθήσουν να το κάνουν τεράστιο . Ολοι μαζι ειναι καλιτερα. Ολοι μαζι ειναι μονόδρομος.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ