Το αόρατο Κράτος

Οι ρήτορες,σαν τους λαχειοπώλες

διαφημίζουν όνειρα για προσεχείς κληρώσεις

Τάσος  Λειβαδίτης,Αιώνας εμπορίου

 

Τό’χα γράψει πριν από πέντε χρόνια. Και δεν άλλαξα άποψη.Αγνοούμε το περιεχόμενο του όρου δημόσιο συμφέρον.Ποιούς άραγε αφορά;Το Κράτος,τους κρατικούς αξιωματούχους,όλους τους έλληνες,μόνον τους φιλοκυβερνητικούς;

Σ’ένα αδιαφανές,αναποτελεσματικό κι ενγένει διεφθαρμένο Δημόσιο ποιός ενδιαφέρεται για τη δημόσια περιουσία,τη δημόσια υγεία,τη δημόσια εκπαίδευση;Μόνο για τα δημόσια οικονομικά φαίνεται να κόπτονται[κι αυτό γιατί χωρίς  δημόσιο χρήμα τί αξία θα είχε η εξουσία;].

Δημόσιο σημαίνει φως,έλεγχος,λογοδοσία.Δημόσιο σημαίνει λιγότερο Κράτος και περισσότερη Κοινωνία.Δημόσιο σημαίνει αλήθειες κι εντιμότητα κι όχι λα’ι’κισμοί μιάς χρήσης.Δημόσιο σημαίνει κοινό καλό δίχως διακρίσεις κι αποκλεισμούς.

Επειδή το κάθε κόμμα στην Ελλάδα  διαθέτει και τον’’δικό του λαό’’μοιάζει να συγκρούονται τα συμφέροντα ‘’των λαών’’όταν τα κόμματα διαφωνούν και αλληλοκατηγορούνται[ενώ στην πραγματικότητα αντιπαλεύουν οι ομάδες και οι ιδεολογίες των κομματικών μηχανισμών].Παγιδεύουν τους αφελείς και παραμυθιάζουν τους φανατικούς[προκαλώντας μικρούς ή μεγάλους εμφύλιους].

Κι όμως η Ελλάδα είναι ενιαία και αδιαίρετη.Άρα μία θα είναι και η στρατηγική επιβίωσης.

Φιλελεύθερο Κράτος δικαίου κι Ελεύθερη κοινωνία Υπεύθυνων πολιτών:αυτό είναι το ζητούμενο και το πρώτο προ-απαιτούμενο αν πράγματι θέλουμε να δηλώνουμε υπερήφανοι ως έλληνες κι ανεξάρτητοι ως λαός που αγαπάει τη μία και μοναδική Πατρίδα,την ιστορία και την παιδεία της.

Το Δημόσιο συμφέρον της χώρας το διαμορφώνει,το εκφράζει,το εκπροσωπεί ή το προδίδει ο καθένας από εμάς.Τόσο απλά και τόσο δημοκρατικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ