Μαζική συμμετοχή στις κάλπες ως απάντηση στο κατεστημένο

Ξεφυλλίζοντας κανείς τη Realnews της περασμένης Κυριακής δεν θα μπορούσε να μην πέσει πάνω στο δισέλιδο αφιέρωμα-ύμνο στη Φώφη Γεννηματά: το αναλυτικό της σχέδιο για το νέο κόμμα και τη λειτουργία του, τα εγκώμια που λένε για αυτήν οι συνεργάτες της, πόσο η ίδια θέλει να δώσει ευκαιρίες σε όλους «βάζοντας μπροστά την πολιτική από τους μηχανισμούς» και άλλα παρόμοια αντίστοιχης λογικής. Το δημοσίευμα βέβαια δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Ερχόταν ως επίρρωση της κατηγορηματικής αναφοράς και πρόβλεψης που είχε κάνει μόλις λίγες μέρες πριν ο εκδότης της εφημερίδας Ν. Χατζηνικολάου περί επικράτησης της κ. Γεννηματά στις εκλογές του Νοεμβρίου για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Στην Καθημερινή ο αρθρογράφος του χώρου για έναν ολόκληρο μήνα ακούραστα μας επαναλάμβανε τα επιχειρήματα της πλευράς της κ. Γεννηματά κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να σταματήσει μόνο όταν ο ίδιος εισήλθε στην ομάδα επικοινωνίας της ΝΔ αποχωρώντας από την εφημερίδα. Ακόμα όμως και τα έντυπα του προοδευτικού χώρου, όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία για αρνητικό παραπολιτικό σχόλιο για τους συνυποψηφίους της κ. Γεννηματά, δεν αφήνεται να πάει χαμένη. Τα δε ρεπορτάζ της ΕΡΤ υπερτερούν όλων από άποψη ευρηματικότητας. Αναφέρουν, εννοείται, τις περιοδείες της Γεννηματά αλλά οι εικόνες που παίζουν ταυτόχρονα στο βίντεο είναι από παλαιότερες ομιλίες της, κατά προτίμηση μπροστά σε πολυπληθή ακροατήρια.

Δεν είναι και πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υφίσταται στη χώρα ένα πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο που επιθυμεί και προωθεί την εκλογή της κ. Γεννηματά στην προεδρία του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Και η προτίμηση αυτή, φυσικά, μόνο από ενδιαφέρον για το μέλλον και τη δυναμική της κεντροαριστεράς δεν πηγάζει. Βασικό μέλημα για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές αυτές είναι να μην αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να μην εμφανιστούν νέοι αντίπαλοι και να μην δημιουργηθούν απρόβλεπτες καταστάσεις στην πορεία τους προς τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γνωρίζουν ότι με τη Φώφη Γεννηματά επικεφαλής της κεντροαριστεράς, ο νέος φορέας δεν πρόκειται να αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και να ξεφύγει από τα μονοψήφια ποσοστά και ούτε προβλέπεται να προσελκύσει ψηφοφόρους που, σε συνθήκες τεχνητής πόλωσης, μοιραία θα κατευθυνθούν προς το δίπολο. Με τη Φώφη Γεννηματά ο νέος φορέας ενδεχόμενα να μην καταφέρει καν να συγκροτηθεί, διαιωνίζοντας έτσι τη βολική για αυτούς πολυδιάσπαση του χώρου. Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει, τα τελευταία χρόνια, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αμέτρητα και σε κάθε περίπτωση αρκετά ώστε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να την θεωρούν μια εύκολη και προβλέψιμη αντίπαλο. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο της μελλοντικής σύμπλευσης και συνεργασίας με το χώρο της κεντροαριστεράς εξυπηρετείται πολύ πιο εύκολα με την κ. Γεννηματά στο τιμόνι, σε σχέση με τους βασικούς συνυποψηφίους της.

Μπροστά στα δεδομένα αυτά, η μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου πρέπει να είναι η μοναδική απάντηση των πολιτών εκείνων που όχι μόνο εύλογα αποστρέφονται το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αλλά και επιθυμούν έναν κεντροαριστερό φορέα αναγεννημένο και πρωταγωνιστή, σε θέση να αμφισβητήσει τα πρωτεία των δυο αυτών κομμάτων που έχουν κάνει τόση ζημιά στη χώρα, στο διάστημα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για τους προοδευτικούς πολίτες, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών και των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστέρας, οι εκλογές αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ορόσημο, ως η ιστορική ευκαιρία του χώρου να αλλάξει την πορεία της χώρας. Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός πως οι εκλογές αυτές έχουν σημασία μεγαλύτερη ακόμα και από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Τώρα διακυβεύεται η βιωσιμότητα και η μελλοντική πορεία του προοδευτικού χώρου της κεντροαριστεράς αλλά και κατ/ επέκταση η δυνατότητα της χώρας να ξεπεράσει την κρίση. Γιατί ελπίδες ουσιαστικής ανάκαμψης θα έρθουν μόνο μέσα από τη δημιουργία μιας ενωμένης και ισχυρής κεντροαριστερής προοδευτικής παράταξης που παραδοσιακά συνδέεται με τις μεγαλύτερες και ριζικότερες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στη χώρα. Την ενιαία αυτή παράταξη δεν μπορεί να τη διασφαλίσει η Φώφη Γεννηματά. Η πλειοψηφία του κόσμου το αντιλαμβάνεται αυτό. Τα συμφέροντα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τους πεισμώσουν να σπεύσουν στις κάλπες και να αποτρέψουν την εκλογή της.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι κατέγραψαν αθροιστικά περίπου 560 χιλιάδες ψήφους. Ο κόσμος αυτός οφείλει να ψηφίσει στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, να δώσει στο εγχείρημα της κεντροαριστεράς μια πραγματικά νέα τροπή, μια ελπιδοφόρα προοπτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ