Η Επόμενη ημέρα

Και ήρθε η επόμενη ημέρα. Και άρχισαν οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις και σκέφτεται ο κάθε ένας που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία σαν ψηφοφόρος μήπως και τυχόν άδικα εξέθρεψε τις ελπίδες του, ή μήπως χωρίς λόγο έκανε ότι έκανε, ή όλοι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους πήγε και ψήφισε μήπως δεν ισχύουν.

Γιατί ένας βασικός λόγος είναι ότι ήλπιζε. Άλλος ήταν ότι πείστηκε ότι όλα όσα δήλωσαν οι υποψήφιοι πριν την εκλογική διαδικασία για την ενεργό συμμετοχή τους και την συμπόρευση τους την επόμενη ημέρα θα ήταν γεγονός. Άλλος ότι όλα στα οποία επένδυσε ιδεολογικά και πολιτικά θα υλοποιηθούν.

Ο στόχος της συγκεκριμένης ενοποιημένης πορείας δεν έπαψε να είναι συγκεκριμένος και να αντιπροσωπεύει επιτέλους την υλοποίηση, και ενδυνάμωση του Νέου φορέα. Μα ο Νέος φορέας κατά την γνώμη όλων είναι πρώτιστα πολιτικό γεγονός που έχει να κάνει με το μέλλον του πολιτικού συστήματος και της χώρας. Τι μπορεί να σημαίνει η λογική που λέει ότι εφ’ όσον δεν βγήκε μεταξύ των δύο πρώτων ο «δικός» μου τότε δεν θα πάω την επόμενη Κυριακή να ψηφίσω. Και ποιος έταξε στους υποψήφιους ότι κατεβαίνουν στην κονίστρα για να βγουν. Μα ήταν γνωστό άλλωστε ότι μόνο δύο θα προκρινόντουσαν στον επόμενο γύρω. Η δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε από μόνη της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και επομένως δεν δικαιολογείται εκ των υστέρων κάποια στελέχη κομμάτων που επιθυμούσαν διακαώς μέχρι χθες να αποτελέσουν μέρος ενός μεγάλου σχηματισμού να την αμφισβητούν ισχυριζόμενοι ότι όλα έγιναν εν αγνοία τους (συγνώμη αλλά τόσο καιρό που βρισκόντουσαν). Και βέβαια δεν υπάρχει νομιμοποιητική δικαιολογία να ισχυρίζονται και να προτρέπουν τους ψηφοφόρους να μην πάνε να ψηφίσουν την άλλη Κυριακή γιατί αυτοί που προκρίθηκαν τώρα ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και αυτό σημαίνει ότι η όλη προσπάθεια παραμένει ενδο – Πασοκική υπόθεση λες και εμπόδισε κανένας το σύνολο όσων ακολουθούσαν τις κινήσεις και τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα να πάνε να ψηφίσουν. Δηλ. αν επικρατεί κάποιος σε μια εκλογική διαδικασία εκ των υστέρων ψάχνουμε να δούμε που ανήκε πολιτικά η ιδεολογικά και επειδή δεν μας αρέσει τότε περίπου απορρίπτουμε το αποτέλεσμα. Συγνώμη αλλά είναι επιεικώς περίεργη άποψη για την  Δημοκρατία, τις διαδικασίες, τους θεσμούς και τις προσπάθειες. Και το πιο ωραίο είναι ότι μέχρι χθες όλα μέλι γάλα.  Αυτή η τοποθέτηση είναι εγωιστική, αντιδημοκρατική, εσωστρεφής  και απλά την «ντύνουν» ιδεολογικά προκειμένου να την ωραιοποιήσουν.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει βασικός πυλώνας στο όλο εγχείρημα και σαν ισχυρός παίκτης θα είναι και αυτός που θα προσφέρει και τα περισσότερα. Άρα το επόμενο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει μόνο τον λογότυπο και το σήμα του Νέου φορέα και τίποτε άλλο. Θα πρέπει να τονίσει δεξιά και αριστερά ότι δεν διακρίνει τους ψηφοφόρους σε Πασόκους και μη και ότι επιδιώκει τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος που θα ξεφύγει από το καθηλωτικό 5%-6%-7%, θα λειτουργήσεις ενωτικά για τον κατακερματισμένο κεντρώο χώρο  και θα γίνει ένας ισχυρός πολιτικός πόλος ικανός να παρέμβει στα δρώμενα με στόχο την συμμετοχή στην εξουσία και την προστασία της χώρας από τυχοδιωκτικές πολιτικές συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και ακυβερνησίας. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα σταθεί απέναντι,  σε λογικές φτωχοποίησης, προκειμένου να αντικατασταθεί μια σοβαρή πολιτική,  από πολιτική εξαγοράς ψηφοφόρων μέσα από επαιτείες αφού πρώτα θα τους τα έχει πάρει το κράτος πολλαπλάσια.  Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουν και θα δικαιώσει  και τους άλλους συνυποψήφιους  ότι δίκαια έδωσαν τον αγώνα τους μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Όλοι προβληματιζόμαστε εάν και εφ΄ όσον όλα όσα υποσχέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι για τον νέο πολιτικό φορέα θα υλοποιηθούν επ΄ωφελεία όλων. Ότι θα αναδυθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα ικανό να παίξει βαρύνοντα ρόλο, να διατυπώσει ιδέες, να επενδύσει στις παραγωγικές δυνάμεις, να προτείνει δικαιότερη κοινωνική πορεία με λιγότερη διαπλοκή και διαφθορά, να αλλάξει θαρραλέα την κουλτούρα του τόπου, να εξοβελίσει την πελατειακή λογική από την πολιτική, να τελειώσει την τυχοδιωκτική επιλογή.  Όχι λοιπόν στην κομματική ιδιοκτησία της δημόσιας περιουσίας και του κρατικού μηχανισμού.

Ειδ’ άλλως εδώ είμαστε να διαφοροποιηθούμε και να αλλάξουμε τοποθέτηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ