‘Ενα βήμα πίσω δυο βήματα εμπρός, επειγόντως!!!

H αποχώρηση του Ποταμιού αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα και πισωγύρισμα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.Ένας από τους λόγους άλλωστε που το εγχείρημα άνοιξε και αποκεντρώθηκε ήταν η συμμετοχή τόσο του Ποταμιού, όσο και άλλων δυνάμεων και προσωπικοτήτων(Καμίνης) με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια αδιάφορη για τον προοδευτικό κόσμο ενδοπασοκική κόντρα και να κινητοποιήσει χιλιάδες πολίτες στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δυστυχώς τα προβλήματα τόσο στην διαδικασία ενοποίησης(διορισμένα όργανα, αρχή πλειοψηφίας και μειοψηφίας), όσο και στην διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής και προγραμματικής διακήρυξης ήταν απροσπέλαστα και ανέδειξαν ότι υπάρχει τεράστιο πολιτικό και οργανωτικό κενό που όσο περνούσε ο καιρός αποδυνάμωνε την όποια δυναμική αναπτύχθηκε.

Οι ευθύνες υπάρχουν και επιμερίζονται σε όλους. Από την Φ. Γεννηματά που ενώ πιστώθηκε το άνοιγμα του φορέα και την ενότητα του χώρου προεκλογικά, δεν κατάφερε να προχωρήσει τις διαδικασίες ενοποίησης, λειτούργησε με αρχηγικές τάσεις, ενώ ανέπτυξε μια σειρά από πολιτικές θέσεις αμφίσημεςκαι προβληματικές για τον χώρο, αλλά και τον Σ. Θεοδωράκη που ενώ πέρασαν ορισμένες δικής του έμπνευσης και ατυχείς επιλογές(διορισμός οργάνων, απονέκρωση αντιπροσώπευσης), φάνηκε σαν μην ήταν έτοιμος να αποδεχθεί τους όρους, την λειτουργία και τις διαδικασίες μια παράταξης που θα λειτουργούσε με όρους πλειοψηφίας και μειοψηφίας και όχι από την θέση του πολιτικού ακτιβιστή-ηγέτη και το μότο πολιτική χωρίς πολιτικούς.

Από την άλλη φάνηκε καθαρά ότι μια παράταξη, ένας φορέας χωρίς μια στοιχειώδη προγραμματική και πολιτική ενότητα, χωρίς στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες που θα επικύρωναν ή θα ανέτρεπαν αποφάσεις θα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Το γεγονός άλλωστε ότι στο Ποτάμι συζητούν να ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα των φιλελευθέρων αποτυπώνει και την αποτυχία αυτής της σύζευξης και της ενιαίας προγραμματικής βάσης.

Για αυτό και το στοίχημα για το Κιν.Αλ το άμεσο διάστημα είναι αν θα μετατραπεί σε ένα ΠΑΣΟΚ Plus ή έναν εξευγενισμένο ΣΥΡΙΖΑ πράγμα αδιάφορο για την κοινωνία και τους ανθρώπου που το ακολουθούν ή θα αποδεχθεί το νέο του ρόλο και θα γίνει ο φορέας των εκσυγχρονιστικών, μεταρρυθμιστικών και προοδευτικών ιδεών βασισμένο σε μια εθνική στρατηγική αλλά ενταγμένο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και σοσιαλδημοκρατική θεώρηση…

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ