Ο αντισημιτισμός θεριεύει στην Ευρώπη?

Ο αντισημιτισμός θεριεύει στην Ευρώπη και οι Εβραίοι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ ότι θα πέσουν θύματα παρενόχλησης.

Η 86χρονη Σάρλοτ Κνόμπλοχ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμήσει την 74η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του   Άουσβιτς και εξήγησε  πως βρίσκεται σήμερα εκεί    από τύχη ή σύμπτωση και επειδή ανάμεσα στους δολοφόνους και τους ακολούθους του ναζισμού υπήρξαν και μερικοί άνθρωποι .

Η επιζήσασα του Άουσβιτς και πρώην πρόεδρος του Κεντρικού Συμβούλιου των Εβραίων της Γερμανίας χρησιμοποίησε αιχμηρό λόγο για να ασκήσει σκληρή κριτική στα  ευρωπαϊκά κόμματα της δεξιάς και αριστεράς τα οποία καταφεύγουν ολοένα και πιο συχνά σε αντισημιτικές συμπεριφορές.

Η Κνόμπλοχ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο κόμματα   τα οποία όπως είπε  χρησιμοποιούν  συστηματικά ρητορική  εναντίον των Εβραίων,  στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση αλλά και στο Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σύμφωνα με την 86χρονη επιζήσασα του Άουσβιτς ειδικά το βρετανικό εργατικό κόμμα έχει εξελιχθεί , από τη στιγμή που αρχηγός έγινε ο Κόρμπιν , στην πιο προκλητική περίπτωση πολιτικού αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

Η ίδια παρατηρεί ραγδαία αύξηση αντισημιτικών συμπεριφορών και σκέψεων στην Ευρώπη και ανησυχεί πως όσο περισσότερο μιλούμε για αυτά τόσο περισσότερο αντισημιτισμό καλλιεργούμε  .

Είναι  μία από τις νεότερες Εβραίες που βγήκαν ζωντανές από τα κρεματόρια του Άουσβιτς και εκτιμά πως τώρα ξανά η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Και έχει απόλυτο δίκιο . Όπως δείχνει η μεγάλη έρευνα που έκανε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC σε 12 χώρες ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη αυξάνεται .

Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και ακολουθούν η Γερμανία , το Ηνωμένο Βασίλειο , το Βέλγιο , η Σουηδία και η Ολλανδία.

O γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ αποκάλυψε πως οι αντισημιτικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 69% και αυτό σε μία χώρα που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό Εβραίων της Ευρώπης.

Και η Σουηδία όμως αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί Εβραίοι που κατοικούν εκεί φοβούνται να κυκλοφορήσουν όταν  σκοτεινιάζει ενώ στην πόλη Ουμέα η τοπική εβραϊκή ένωση αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία της μετά από επιχείρηση μίσους που εξαπέλυσαν οι νεοναζί.

Οι  Σουηδοί Εβραίοι προσπαθούν πια να περνούν απαρατήρητοι για να αποφύγουν τα προβλήματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο  το Εργατικό Κόμμα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν χρησιμοποίησε πολλές φορές αντισημιτική ρητορική δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους Εβραίους φοιτητές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών Χάνα Ρόουζ αυτό που έκανε το Εργατικό Κόμμα είναι ότι έβαλε στην καθημερινότητα τη ρητορική μίσους εναντίον των Εβραίων.

Όπως επισημαίνει η Ρόουζ οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν πως να ασκούν σκληρή κριτική στο Ισραήλ χωρίς να γίνονται αντισημίτες .

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ