Ο Τράμπ και το χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία?

Η ρατσιστική θεωρία συνδέει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία με την προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ.

Είναι δυνατόν αυτό ;

Μα , ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε αμέσως στην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Γιασίντα Άρντερν για να της εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη ρώτησε πως μπορεί να βοηθήσει . Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ η πρωθυπουργός τον παρακάλεσε να στείλει την αγάπη του σε όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες .

Τι έκανε όμως ο πρόεδρος;  Πέρασε όλο το Σαββατοκύριακο του

τουιτάροντας πως οι μετανάστες είναι εισβολείς και υπερασπιζόμενος έναν παρουσιαστή του Fox News που τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας  των ισλαμοφοβικών σχολίων του.

Όπως επισημαίνει λοιπόν ο αρθρογράφος Ισαάν Θαρόορ , δύο μέρες μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς , ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο δεν έδειξε συμπάθεια για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου , όχι μόνο δεν καταδίκασε κατηγορηματικά τη λευκή υπεροχή αλλά δεν επιδίωξε ούτε καν να μιλήσει με τον πρέσβη του στο Ουέλλινγκτον .

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε όλες αυτές τις μέρες να υποβαθμίσει την απειλή,  γεγονός που δεν μας προκαλεί εντύπωση μια που ο Τραμπ έχτισε το προφίλ του και την καριέρα του στην πολιτική δαιμονοποιώντας την παρουσία των μουσουλμάνων στις χώρες της Δύσης.

Ο Τράμπ δεν ευθύνεται για την τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία, αυτό είναι βέβαιο  . Ο ρατσισμός όμως που είναι διάχυτος στο  μανιφέστο  του Τάραντ  δεν διαφέρει και πολύ από τον  ακροδεξιό  εθνικισμό  που ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοι του .

Ας μη ξεχνάμε πως ο Τάραντ έδωσε  ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία της “αντικατάστασης “ που ενστερνίζεται η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη.  Οι ακροδεξιοί της Δύσης υποστηρίζουν πως ο λευκός πληθυσμός απειλείται με γενοκτονία επειδή έχουν μειωθεί δραματικά οι γεννήσεις και έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών .

Φυσικά όλη αυτή η θεωρία είναι βασισμένη σε fake news . Οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί αισθητά από το 2015 και έπειτα . Και οι Μουσουλμάνοι αποτελούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μία μικρή μειονότητα .

Κανείς όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να ψάξει την αλήθεια .

Άλλωστε σύμφωνα με τη θεωρία της “αντικατάστασης” η ανθρώπινη αξία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εθνική καταγωγή. Η Τραμπική άποψη λέει πως μόνο μία συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα νομιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχει την πολιτική ηγεμονία,  για πάντα. Και αυτή είναι η ουσία της λευκής υπεροχής που υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί όλου του κόσμου και όπλισε το χέρι του τρομοκράτη Τάραντ .

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ