Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων πυροδοτεί την άκρα δεξιά

Ένα  παράξενο  γεγονός συνέβη , που δεν μας προκαλεί μεγάλη  έκπληξη όμως , τη νύχτα που κάηκε η Παναγία των Παρισίων.

Οι ακροδεξιοί όλου του κόσμου , της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών “ πήραν φωτιά “ και άρχισαν να χρησιμοποιούν το τραγικό αυτό ατύχημα προς όφελος τους.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον δεν δίστασε να υποστηρίξει στην εκπομπή του  πως η φωτιά στη Notre Dame αποτελεί σαφή απόδειξη για την παρακμή  του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Και ο καλεσμένος του , ο ακροδεξιός σχολιαστής Μαρκ Στέιν , άδραξε την ευκαιρία για να πει πως  ο χριστιανικός κόσμος βρίσκεται σε υποχώρηση , οι Γάλλοι είναι άθεοι και οι μουσουλμάνοι μετανάστες έχουν τον  έλεγχο  της γαλλικής κοινωνίας .

Χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος απόδειξης για το ενδεχόμενο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων να οφείλεται σε εμπρησμό οι ακροδεξιοί της Δύσης μαζικά κατηγορούσαν αριστεριστές και ισλαμιστές για τη φωτιά.

Η ηγέτιδα του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία Αλις Βάιντελ στο tweet της συνέδεσε  ευθέως την πυρκαγιά στη Notre Dame με “ το κύμα επιθέσεων εναντίον χριστιανικών τόπων λατρείας στη Γαλλία”.

Όπως γράφει σήμερα ο Ισαάν Θαρόρ στην Ουάσινγκτον Ποστ οι γαλλικές αρχές δεν υποψιάζονται πως η πυρκαγιά ήταν  αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Ερευνούν όμως εξονυχιστικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε φωτιά η εκκλησία .

Είναι δε ξεκάθαρο  πως η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επισκευάσει και να αποκαταστήσει πλήρως τον ναό και ήδη η γαλλική ελίτ έχει προσφέρει για αυτό τον σκοπό  1 δισεκατομμύριο ευρώ .

Παρόλα αυτά οι ακροδεξιοί επιμένουν  πως οι καταστροφές που υπέστη  η Παναγία των Παρισίων είναι ανεπανόρθωτες και μάλιστα αναρωτιούνται δημοσίως αν έχει νόημα να επισκευαστεί ο καθεδρικός ναός των Γάλλων μια που η κοσμική Γαλλία δεν ταυτίζεται πια με την “ψυχή” της Παναγίας .

Ένας αμερικανός νεοφασίστας , ο Ρίτσαρντ Σπένσερ , δεν δίστασε να τουιτάρει πως ελπίζει ότι η φωτιά που κατασπάραξε την Παναγία των Παρισίων θα αφυπνήσει τον “Λευκό άνθρωπο» και θα τον κάνει να καταλάβει ξανά την εξουσία στην Ευρώπη .

‘Οπως συμβαίνει συχνά , οι ακροδεξιοί του κόσμου είτε αγνοούν την ιστορία είτε επιλέγουν να προβάλουν μία ψεύτικη εκδοχή της.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Notre Dame . Οι ακροδεξιοί επιμένουν να την παρουσιάζουν ως ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού πολιτισμού.

Στην πραγματικότητα η γαλλική γοτθική παράδοση έχει πάρει πολλά στοιχεία τόσο  από τον ελληνικό παγανισμό όσο και από την ισλαμική αρχιτεκτονική των Μαυριτανών της Ισπανίας .

Ιστορικοί τέχνης μάλιστα υποστήριζαν πως το βέλος του καθεδρικού ναού αποτελεί εξέλιξη του μουσουλμανικού ιρανικού βέλους  της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών.

Η φιλελεύθερη Ευρώπη , η Ευρώπη της ελευθερίας , των δημοκρατικών αρχών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει μία τελείως διαφορετική εικόνα για τη σημασία των μνημείων όπως είναι η Notre Dame.

Για αυτή την Ευρώπη οι καθεδρικοί ναοί αποτελούν μνημεία αντοχής και απόδειξη του τι μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος μετά από μία καταστροφή.

Τα υπέροχα βιτρό και οι ανεπανάληπτοι θόλοι ήταν συχνά η απάντηση που έδιναν οι άνθρωποι στις τραγωδίες και στην καταστροφή .

Η φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ  ότι “ δεν ήρθε το τέλος του κόσμου”  συνοψίζει την Ευρώπη που θέλουμε .

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ