?Δυο τίτλοι και δυο υποσημειώσεις για το νέο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Η εκλογή του Ιμάμογλου στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης είναι γεγονός πολύ σημαντικό που ξεπερνά την αυτοδιοικητική του σημασία, κυρίως μετά την προσπάθεια Ερτογάν να την ανατρέψει.

Ο πρώτος τίτλος είναι ένα συμπέρασμα: παρά τον εκφυλισμό της, η τουρκική δημοκρατία, έστω και ως απλό εκλογικό καθεστώς, συνεχίζει να δουλεύει. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογαν μπορεί να πέσει και με εκλογές, δηλαδή με θεσμικά ενδεδειγμένο τρόπο, χωρίς δηλαδή προσφυγή στη βία. Πριν λίγο καιρό αυτό δεν ήταν διόλου αυτονόητο. Η ιστορία της Τουρκίας είναι γεμάτη βίαιες πολιτικές και πολιτειακές αλλαγές. Η προσφυγή στη βία ωστόσο συνεχίζει να είναι στην ατζέντα στην Τουρκία και αυτό μπορεί να είναι ολέθριο.

Ο δεύτερος τίτλος είναι ένα ερώτημα: Μπορεί ο νεός δήμαρχος της Πόλης να αποδειχθεί άνθρωπος που θα φέρει δυναμική συνολικών αλλαγών στη χώρα; Αυτό δεν μένει παρά να φανεί. Αν δηλαδή μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με έναν «Μπουτάρη της Κωνσταντινούπολης» ή απλώς ακολουθησει την πεπατημένη όλων των κεμαλικών δημάρχων της πριν εμφανιστεί ο Ερντογάν. Αν γίνει το πρώτο, ο Ιμάμογλου θα κυριαρχήσει μετά την θητεία του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας όπως ακριβώς έκανε ο Ερντογάν μετά τη δική του δημαρχία στην Πόλη.

Δύο υποσημειώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος:
1η. Παρακολουθούσα διάφορους περιφερόμενους δημοσιολογούντες να «κλείνουν το μάτι» μετά την ακύρωση των εκλογών της Πόλης την πρώτη Κυριακή και να λένε με σιγουριά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να βγει ο Ιμάμογλου» διότι ο Ερντογάν είναι παντοδύναμος και θα τελείωνε το εκλογικό πραξικόπημα. Απλώς λάθος.
2η. Στην Τουρκία οι ακραίοι ισλαμιστές και ακροδεξιοί λοιδωρούσαν και συνεχίζουν να λοιδωρούν τον Ιμάμογλου επειδή προέρχεται από τον Πόντο και ένα τμήμα της οικογένειάς του είναι ποντιόφωνο, όπως δηλαδή και οι Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου. Βλέπει δηλαδή κανείς πώς οι δύο εθνικιστικές ακροδεξιές σε Ελλάδα και Τουρκία συγκλίνουν πως οι Τούρκοι Πόντιοι είναι Έλληνες ή κρυπτοΕλληνες… Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι μεγαλύτερη ανοησία από αυτην δεν έχω ακούσει. Μάλλον ναι: έχω ακούσει κάτι Αλβανούς εθνικιστές να νομίζουν ότι οι Αρβανίτες των Μεσογείων είναι Αλβανοί….

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ