Αφιέρωμα: Ευρωεκλογές 2019- Η Ευρώπη μετά

Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, το μοναδικό πολιτικό πείραμα στην ανθρώπινη ιστορία, οι ταυτόχρονες δηλαδή εκλογές σε 28 χώρες, οι Ευρωεκλογές, ανέδειξαν νέες αγωνίες, νέες ανάγκες και νέες δυνάμεις.

  • Φιλελεύθεροι και Πράσινοι αναδεικνύουν το νέο κέντρο με πίστη στη δύναμη της Ευρώπης να υποστηρίξει την δημοκρατία και τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση , την κλιματική αλλαγή, τις προσφυγικές ροές. Το μήνυμα είναι «πάμε μπροστά», μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη μπορούμε και προτείνουμε τις αλλαγές.
  • Εθνικιστές, λαϊκιστές και ευρω-φοβικοί αναδεικνύουν τον φόβο των πολιτών για τις μεγάλες αλλαγές μετατρέπουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε κεντρικό άξονα της πολιτικής τους και επιστρέφουν στην λογική του κυρίαρχου εθνικού κράτους που μόνο του θα λύσει τα ζητήματα του. Το μήνυμα είναι «πάμε πίσω», μόνοι μας, ο καθένας στον 21ο αιώνα και η Ευρώπη με διακοσμητικό ρόλο.

Τέσσερις κορυφαίοι διανοητές γράφουν σε λίγες λέξεις για την Ευρώπη μετά,  για την Ιταλία, για την Γερμανία, για την Αγγλία, τον λαϊκισμό και τις επιπτώσεις του: Γεωργιάδου Βασιλική, Featherstone Kevin, Ματσαγγάνης  Μάνος και Ντάλης Σωτήρης.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Ελληνοτουρκικά: Να δούμε μέσα από την ομίχλη- Θάρρος και πρωτοβουλίες στην Εξωτερική πολιτική

Κατασκευές και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Συζήτηση με την απερχόμενη ΥΠΕΞ: Η κοινή ευρωπαϊκή συνύπαρξη του σκανδιναβικού βορρά με τον ευρωπαϊκό νότο και η φεμινιστική διάσταση στην εξωτερική πολιτική